Kyrklig. David Silverkors, kyrkoherde.
Kyrklig. David Silverkors, kyrkoherde.

Svenska Kyrkan i Håbo stämd inför domstol

Svenska Kyrkan i Håbo har stämts till Arbets- domstolen efter att en chef avskedats

Publicerad Senast uppdaterad
I rättstvist. Kyrkcentrum i Bålsta.
I rättstvist. Kyrkcentrum i Bålsta.

Håbo pastorat, Svenska Kyrkan i Håbo, har stämts i Arbetsdomstolen. Det är facket Unionen som anser att kyrkan felaktigt har avskedat en administrativ chef i kyrkan.

– Detta är en del av ett pågående personalärende, jag kan inte kommentera detta, skriver David Silverkors, kyrkoherde, på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Fick gå utan uppsägningstid

Avsked innebär att en person får lämna sin anställning utan uppsägningstid. Det är bara tillåtet om den anställda grovt har misskött sitt arbete.

Den administrativa chefen fick meddelande om avsked den 5 mars och fick senare besked om att hans sista anställningsdag skulle bli den 21 mars. Facket menar att kyrkans agerande bryter mot lagen och att de skäl som kyrkan har meddelat för avsked inte är giltiga.

Facket skriver i sin stämning att skälet för avsked bland annat var att medlemmen ”hanterat ekonomiska medel på ett otillbörligt sätt”. Facket nekar till påståendet. Alla betalningar ska enligt facket ha slutattesterats av kyrkoherden David Silverkors och medlemmen ska inte ha gjort något otillåtet.

Facket menar vidare att medlemmen har agerat efter beslut som tagits av kyrkorådet, där medlemmen saknar rösträtt.

David Silverkors, kyrkoherde, ser det inte som att det pågår någon konflikt om kyrkans ekonomi.

– Det handlar inte om någon konflikt utan ett personalärende. Angående vår ekonomi så har vi ett kyrkofullmäktige den 7 maj där ekonomi är en stående punkt, skriver David Silverkors på epost till Ena Håbo-Tidningen.

Relativt ovanligt

Svenska Kyrkan har kollektivavtal. men inte just med Unionen. Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen, skriver på e-post till Ena Håbo-Tidningen att Unionen därför har haft få ärenden med Svenska Kyrkan.

– Om du menar hur vanligt det är med att Unionen får tvister i enskilda fall med kyrkan så är det relativt ovanligt med hänsyn till att vi egentligen inte organiserar på aktuellt kollektivavtals- område, skriver Filip Vujcic.

Powered by Labrador CMS