Bålstabo. Författaren Monica Rehn.
Bålstabo. Författaren Monica Rehn.

Bålstabon Monica Rehn har en ny mörk historia

Monica Rehns nya bok "Älskarinnan" är ett mordiskt relationsdrama med oväntade vändningar

Publicerad Senast uppdaterad
Bålstabo. Författaren Monica Rehn.
Bokaktuell. Författaren Monica Rehn.

Nu under sommaren kom Monica Rehns bok "Älskarinnan". En känd advokat har mördats av en okänd gärningsperson. Änkan Julia har fått ärva mannens stora tillgångar och det sprids rykten om att hon varit inblandad i mordet.

Romanfiguren Julia är jurist men när hon råkar ut för problem väljer hon att ta lagen i egna händer i stället för att driva rättsprocesser. 

Monica Rehn är själv jurist och berättar att hon använder sig av sina juridiska kunskaper i romanskrivandet.

– Inom arvsrätten har det i vissa fall betydelse vem som dör först, säger hon.

Utanför domstolarna kan en människa dömas i andra människors ögon. Romanfiguren Julia vågar inte ta hjälp av polisen eftersom hon av omgivningen är misstänkt för mordet på sin make.

– Hon känner att hon inte kommer att bli trodd.

Bok: "Älskarinnan"

Monica Rehns bok "Älskarinnan" är utgiven på förlaget Polaris. Den finns både som pappersbok, ljudbok och e-bok.

Att en jurist väljer att begå grova brott är inte så verklighetsfrämmande som man skulle kunna tro. Ett exempel är när en kvinnlig jurist i Stockholm 2021 dömdes för anstiftan av försök till mord. Detta efter att hon anlitat kriminella för att skjuta sin tidigare make, en advokat.

Precis som Monica Rehns två tidigare böcker "Moratorium" och "Lögnaren" handlar den nya boken "Älskarinnan" om personliga relationer med mörka undertoner. Berättelsen tar många oväntade vändningar och huvudpersonen ställs hela tiden inför nya utmaningar.

Ser skrivandet som svårt

Monica Rehn berättar att hon började intressera sig för bokskrivandet för elva år sedan. De första åren höll hon planerna hemliga. Hon har gått ett tjugotal skrivarkurser och läst ett flertal böcker om skrivarkonsten. Den hon har lärt sig mest av är Sören Bondeson som även har haft Jens Lapidus och andra kända författare bland sina elever.

– Sören är en hård lärare. Det kan hända att folk sitter och gråter på hans kurser.

Omvänt tycker Monica Rehn att det är mycket upplyftande att ha fått beröm av Sören Bondeson. Hon har sparat lappar där Sören Bondeson skrivit något positivt och tittar på dem ibland när hon behöver kraft i sitt skrivande. Fortfarande kan skrivprocessen innebära en del sömnlösa nätter när berättelserna skapas.

– Det är mer komplext än man kan föreställa sig att få ihop en hel bok, säger hon.

Monica Rehn är född och uppvuxen i Nynäshamn och flyttade sedan till Stockholm. Hon arbetade som chefsjurist när hon 2011 träffade sin man. Efter tre månader beslutade de sig för att skaffa hus tillsammans och hus fanns till salu i Bålsta. Bålsta har inte skildrats i någon av hennes tre hittills utgivna romaner. En liten del av handlingen i "Älskarinnan" utspelar sig i alla fall i Enköpingstrakten.

– Mer än så kan jag inte avslöja, säger Monica Rehn.

Powered by Labrador CMS