Samtycker. En majoritet av de förtroendevalda i Håbo kommun står bakom den gemensamma uppförandekoden.

Håbopolitikers uppförande blir en fråga för domstol

Håbo kommuns uppförandekod begränsar yttrandefriheten anser förvaltningsrätten

Publicerad

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat anser vissa att det är ett hårt samtalsklimat bland politikerna i Håbo kommun.

I oktober 2023 antog kommunfullmäktige i Håbo kommun en gemensam uppförandekod för förtroendevalda. Åtta av tio partier i kommunfullmäktige stod bakom kommunstyrelsens förslag till beslut att anta uppförandekoden.

Uppförandekoden gällde inte enbart kommunens politiska möten utan även hur förtroendevalda skulle uttrycka sig i andra sammanhang.

Både Bålstapartiet och Liberalerna motsatte sig förslaget då de ansåg att det begränsade de förtroendevaldas rätt till yttrandefrihet, bland annat i sociala medier och i övriga medier.

– Bålstapartiet överklagade beslutet och nu har förvaltningsrätten i Uppsala gett oss rätt, skriver Owe Fröjd, Bålstapartiet, på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att det saknas stöd i lag för en kommun att begränsa hur de förtroendevalda i kommunen använder sin yttrandefrihet i det politiska samtalet. Beslutet om en uppförandekod är därför olagligt. Beslutet har därför upphävts.

Sverigedemokrat kritisk mot kränkningar

Den politiska majoriteten i Håbo kommun anser fortfarande att uppförandekoden behövs. Kommunen kommer därför att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

– Det ska självklart finnas utrymme för granskning och kritik, men personliga påhopp och kränkningar kan aldrig vara okej. Behovet av en uppförandekod visade sig vara mycket tydligt så sent som senaste fullmäktiges sammanträde där jag som ordförande fick påminna om hur vi bemöter varandra under en mycket hätsk interpellationsdebatt. Jag välkomnar kommunens överklagan. I Sverige råder yttrandefrihet i enlighet med grundlagen och det ska inte fråntas någon, men det innebär inte rätten att fritt få kränka och häckla politiska motståndare, säger Michael Rubbestad, Sverigedemokrat och ordförande i Håbo kommunfullmäktige.

Powered by Labrador CMS