Premiärtruppen. Håbo Hurricanes Cheerleading – föreningens första trupp med tränare.

Stort intresse när första laget i cheerleading startade i Håbo

Nu finns det ett lag i cheerleading i Håbo.
– Vi vill att fler barn ska kunna utöva sin sport på hemmaplan och har nu kört igång ett lag för åldrarna 7 till 10. Efter årsskiftet siktar vi på att starta upp minst ett till lag, säger Håbo Hurricanes Cheerleadings ordförande Louise Alders.

Publicerad Senast uppdaterad

Håbo Hurricanes Cheerleading är en förgrening av Håbogymnasterna.

– När vi gick ut med ett vi startar upp ett lag och att man kunde anmäla sig så tog det bara 30 minuter innan laget på 20 barn var fullt, berättar Louise Alders.

Tar in fler barn efter årsskiftet

Man har nu haft träning vid två tillfällen med de 20 barnen som är i blandade åldrar mellan 7 och 10.

– Det är ett litet stort åldersspann, men tanken är att vi skapar en ny struktur gällande träningslagen efter årsskiftet och då får vi möjlighet att ta in fler barn till nya och befintliga lag, säger Louise Alders.

På så sätt kommer några barn i respektive grupp att ha lite mer erfarenhet, vilket är en fördel för de nya.

Utbildade tränare

Cheerleading i tävlingssammanhang är en blandning av bygg (stunts) och pyramider, volter, hopp, dans och ramsor.

– Sporten har liknelser med gymnastiken vilket gör att vi kan utveckla ledare därifrån, men faktum är att vi även får ledare från bland annat Rissne och Järfälla som idag erbjuder cheerleading där. Vi tänkte först ha två eller tre ledare i gruppen men har idag fyra, vilket gör att vi är väl förberedda inför starten av nästa lag. För att kunna säkerställa kvalité och kunskap inom cheerleading så måste alla våra tränare genomföra utbildning hos Svenska Cheerleadinglebundet, som vi är medlemmar av. 

Laddade. Deltagare i Håbo Hurricanes Cheerleading.

Cheerleading är vanligtvis en dyr tävlingssport, men Håbo Hurricanes Cheerleading vill behålla samma tänk som gymnastiken – att det ska vara en sport för alla.

– Det är kostsamt med tävlingar. Vi kommer att köpa in dräkter själva så föräldrarna inte behöva stå för den kostnaden. Varje lag ansvarar för sin egen lagkassa som kommer att kunna bekosta tävlingar. Alla som vill ska kunna delta vid tävlingar - det är en vision och ett mål vi har, säger ordföranden.

Trygga och familjära träningar

Cheerleading är alltså en helt ny sport i Håbo. De barn och ungdomar som tidigare velat utöva sporten har tvingats bege sig närmast till Järfälla eller Sigtuna.

– Vi har många ungdomsledare som tränar i Rissne. De åker för att kunna utöva den sport de vill. Vi hoppas nu att vi tar tillbaka våra barn som kan träna hos oss.

De lite äldre barnen och ungdomarna som tränat en tid tillsammans i en annan klubb, blir svårare att plocka hem och byta klubb. Därför satsar man nu främst på lite yngre utövare.

– Vi börjar från grunden och jobbar oss upp. Det är viktigt för oss att klubben och träningarna ska vara trygga och familjära och vi kommer att jobba hårt för att göra cheerleading till en sport för alla och att minimera kölistorna så gott det går.

Fakta cheerleading

Är från början en amerikansk hejarklack-sport som spridits över hela världen

Kom till Sverige på 80-talet och 1989 arrangerades det första nationella mästerskapet i cheerleading

Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) bildades den 1995 och valdes in i Svenska Idrottsförbundet 2019, samt i Sveriges Olympiska Kommitté 2022 som ”recognized förbund” 

Är en starkt växande sport i hela världen med drygt 18 000 utövare i 59 föreningar i Sverige

Det arrangeras både SM, EM och VM i cheerleading

Källa: cheerleading.se

Powered by Labrador CMS