Sune Erlandsson åkte tidigare runt hem till folk och sålde sitt kött från Fröslunda Ekogård. Nu för tiden låter han folk komma till honom, antingen till Bålsta centrum, på fredagar, eller på Stora Torget i Enköping på lördagar.

Fröslunda Ekogård: ”Glada och välmående djur ger gott kött”

Sune Erlandsson och hans kött från Fröslunda Ekogård är uppskattat av många, i såväl Enköping som Bålsta.
– Djuren får växa i sin egen takt och äter enbart gräs – det ger fint och smakrikt kött, säger han.

Publicerad Senast uppdaterad

Sune Erlandsson bor tillsammans med sin fru på familjegården strax utanför Fjärdhundra.Tidigare hade han sina egna djur där men har nu sålt dem till en närliggande gård.

– Jag fixar fortfarande foder själv åt korna så jag vet vad jag säljer. Jag köper dem sedan levande och kör dem i den kärra de är vana att åka i till slakteriet som ligger endast femton minuter bort.
Köttet lagras därefter i egna kyl- och frysrum.

"Ett kvitto på att köttet håller hög kvalitet"

Fröslundabonden har alltid värnat om djuren: att de får växa i sin egen takt, att de på sommaren alltid får fri tillgång till naturbete och att de på vintern bara äter grovfoder. Det gäller fortfarande, även om han nu inte själv äger djuren.

– Jag är snart 80 år och orkar inte längre göra allt själv, så det här blev en bra lösning.

Fröslunda Ekogård säljer högkvalitativt nötkött i många olika styckdetaljer i olika storlekar i sin lilla gårdsbutik. Varje fredag åker han också med sin frysbil och står i centrum i Bålsta och säljer. På lördagarna är han på plats på Stora Torget i Enköping.

– Jag har fina kunder, varav många stamkunder. Det är ett kvitto på att köttet håller hög kvalitet. Efter alla år här börjar jag bli lite av en gammal inventarie på både torget i Enköping och i centrum i Bålsta, säger han och ler.

”Positivt på alla sätt”

Att människor idag är alltmer måna om att handla och äta mer lokalt och ekologiskt, tycker han är bra.

– Min gård är ekologisk och djuren mår bättre än de som får leva inomhus året runt och köttet blir godare. Den lokala livsmedelsförsörjningen generellt har fått ett uppsving vilket är positivt på alla sätt och vis.

Utöver konsumenternas ökade medvetenhet så har många lokala producenter också Fjärdhundraland att tacka för sina många trevliga event och satsningar.

– Det känns fint och viktigt att samarbeta med dem då det gynnar inte bara en själv utan många av våra hårt slitande och värdefulla lokala producenter.

Lördag den 21 september är det åter dags för Fjärdhundralands populära matrunda Mat & Människor.

– Jag kommer tyvärr inte att ta emot folk hemma på gården då och servera mat; det blir för mycket jobb för oss. Men jag kommer i vanlig ordning att finnas på Stora Torget för den som vill komma förbi.

Powered by Labrador CMS