Jiraphon Kaeosri startade Ånäbbens Bär & Sylt 2020 och driver verksamheten från Syltgaraget i Örsundsbro. Nu samlar hon nu in höstens sista äpplen för att sylta safta och musta. I år tillverkar hon också äppelglögg.

Äppelskeptiker blev framgångsrik saftmakare – lanserar äppelglögg

Efter en frukt- och bärrik sommar plockar nu Jiraphon Kaeosri, ägare av Ånäbbens Bär & Sylt, höstens sista äpplen och päron för att förvandla dem till saft, sylt, marmelad och must. ”I år introducerar vi också en ny produkt – äppelglögg”, berättar hon.

Publicerad Senast uppdaterad

Jiraphon Kaeosri flyttade från Thailand till Sverige 2008 och började snart producera och sälja frukt- och bärprodukter på marknader och genom Reko-ringar. Sedan starten av sitt företag Ånäbbens Bär & Sylt år 2020, har hennes produkter blivit populära bland såväl privatpersoner och gårdsbutiker, som kaféer och restauranger.

Ånäbbens Bär & Sylt

Jiraphon Kaeosri började plocka vilda bär 2008 som hon saftade, syltade och sålde på marknader och REKO-ringar

2020 startade hon Ånäbbens Bär & Sylt

Hon tillverkar sina produkter i Syltgaraget i Örsundsbro och har idag runt 50 återförsäljare

Förr plockade hon alla bär och frukt själv, idag gör hon det till 50 procent, därtill blir hon kontaktad av privatpersoner och får komma och plocka överbliven frukt och bär, eller så köper hon lokalt

Hon har även ett musteri och tillverkar i år äppelglögg

– Jag älskar de svenska skogarna och trädgårdarna med allt gott de har att erbjuda. Och just nu fyller jag min vardag med äppelplockning, säger hon med ett leende.

– Förr var jag måttligt road av just äpplen men efter det att jag började musta själv, så har jag nördat in mig på olika äppelsorter. Vilken fantastisk frukt med så många olika smaker och möjligheter!

Till en början plockade Jiraphon Kaeosri enbart vilda bär men idag kontaktas hon av privatpersoner som har överflöd av frukt och bär och även de som säljer till henne.

– Jag tillverkar nu så mycket att jag inte hinner plocka allt själv. Går jag ut i skogen en dag för att plocka blåbär så är jag borta hela dagen och kommer hem med runt 70 kilo bär. Sedan börjar arbetet med rensning och tillverkning och därefter ska allt levereras. 

Trots det hektiska schemat, med arbete sju dagar i veckan, brinner hon för det hon gör. Under sommarhalvåret fokuserar hon på att plocka och producera produkter inför höstens och vinterns alla marknader.

– Jag måste vara redo i god tid inför alla marknader jag nu har framför mig.

Ånäbben Bär & Sylt har blivit ett uppskattat namn i branschen och Paul Svensson, den kände tv-kocken ringde en dag och ville ha hennes produkter till sitt kafé i Stockholm.

– Det var jätteroligt! När jag först började möttes jag ibland av skepticism – folk hade svårt att tro att en thailändare kunde göra saft och sylt som smakar som ”mormors”. Men nu är det ingen som ifrågasätter det längre.

Företaget levererar till runt 50 olika återförsäljare i Sverige och företaget växer med fler anställda och ett eget musteri.

Produkterna tillverkas huvudsakligen av svenska hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär, lingon, äpplen, päron och plommon. De flesta bären plockas i skogarna i Uppland och Hälsingland.

– De svenska bären och frukterna är goda i sig men det är också spännande att skapa nya smakkombinationer av dem, säger hon.

”När jag först började möttes jag ibland av skepticism – folk hade svårt att tro att en thailändare kunde göra saft och sylt som smakar som 'mormors'”, säger Jiraphon Kaeosri.

En av hennes mest populära produkter är jordgubbs- och rabarbersylten.

– Det är viktigt att ha rätt balans av syra och sötma. En sylt ska så klart vara söt, men inte för söt. Jag tror många uppskattar mina produkter för den fina balansen och de rena smakerna.

Jag längtar efter att kunna odla mina egna björnbär, hallon och grönsaker

Förutom att utveckla äppelglögg till jul, drömmer Jiraphon Kaeosri om att odla sina egna bär och frukter.

– Jag längtar efter att kunna odla mina egna björnbär, hallon och grönsaker. Och kanske även öppna ett litet kafé där jag kan servera mina produkter och träffa mina kunder.

Hon har många idéer för framtiden men fokuserar här närmast på Säbyholmsmarknaden i Upplands-Bro den 13 oktober.

– Jag ser verkligen fram emot det. Marknader är något jag älskar, och jag har många fler inplanerade framöver.

Powered by Labrador CMS