Från vänster: Arne Sundwall, ordförande SRF Enköping, Evelina Valgeborg, butikschef och Pia Lindqvist, butiksägare Specsavers Enköping samt Jan Wigdell, ledamot SRF Enköping.

Grön linje synliggör hinder för synskadade i Enköping

Idag, på Vita käppens dag, drar Synskadades Riksförbund i Enköping och Specsavers en grön linje genom centrum för att lyfta fram de hinder synskadade möter i sin vardag. Linjen är både en symbolisk och praktisk påminnelse om de utmaningar som personer med synnedsättning dagligen står inför.

Publicerad Senast uppdaterad

– Med den här gröna linjen vill vi påminna alla om att för personer med synnedsättning är vardagen full av stora och små utmaningar, säger Evelina Valgeborg, butikschef på Specsavers Enköping, i ett pressmeddelande.

Synlinjen ger råd och stöd

Linjen går från Gustav Adolfs plan via Torggatan till Specsavers butik på Kungsgatan. I och med initiativet vill man även öka medvetenheten om Synlinjen, en jourlinje som Synskadades Riksförbund (SRF) startade 2020 för att ge råd och stöd till personer med synnedsättning. Synlinjen kan hjälpa till med allt från att hantera myndighetskontakter till praktiska vardagsproblem som att läsa på skärm eller navigera bland hinder på trottoaren.

– Synlinjen är viktig för att synskadade ska få prata med människor som har personlig erfarenhet av liknande utmaningar, säger Arne Sundwall, ordförande för SRF Enköping.

Detta initiativ är en del av SRF och Specsavers arbete för att dels uppmärksamma de hinder synskadade möter, dels för att främja en mer inkluderande stadsmiljö.

Vita käppens dag firas årligen den 15 oktober för att uppmärksamma betydelsen av en stads- och trafikplanering som tar hänsyn till synskadades vardag. 

 

Powered by Labrador CMS