Förbereder flytt. Stefan Edström är ordförande i Enköpings Riksteaterföreningen som nu förbereder sig för att flytta ifrån Joar Blå under ombyggnationen.

Riksteatern lämnar Joar Blå efter 50 år

Enköpings Riksteaterförening har sitt sista spelår på Joar Blå som står inför en ombyggnation 2026. ”Vi kör en fullspäckad höst och vår för att sedan förhoppningsvis börja flytta produktionerna till Westerlundskas nya aula och bygdegårdar runtom i kommunen”, säger Stefan Edström, föreningens ordförande.

Publicerad Senast uppdaterad

Enköpings Riksteaterförening (ERTF) började samarbeta med Joar Blå, samma år som medborgarhuset öppnade.

– Det var 1971 och vi firar ett halvt sekel tillsammans genom att höja nivån på våra produktioner. ERTF och Joar Blå hoppas kunna ha ett gemensamt firande, en avslutning här på Joar innan ombyggnationen, vilket vi nu för en diskussion med kommunen om, säger ordföranden.

Större arrangemang i Westerlundskas aula

Att ERTF tvingas flytta på sig, efter över 50 år på Joar Blå, är lite av en omställning, men ingen negativ förändring, menar han.

– Vårt egentliga syfte är ju att komma ut till småorter och folk på landsbygden. Det kommer vi nu att göra.

De mindre produktionerna kommer att förläggas runtom på bygdegårdar medan man avser flytta de större arrangemangen till Westerlundska gymnasiets aula.

– Vi har besiktigat aulan för att se att den uppfyller våra kriterier och det finns några anmärkningar, men kommunen kikar på möjliga lösningar. Vi har även undersökt möjligheten att kunna använda Kryddans lokal som alternativ.

Kommer nu ut till folk i småorterna

Den 6 december håller teaterföreningen en första föreställning utanför Joar Blå, på Hjälsta Bygdegård. Teaterföreställningen heter ”Säg som det är” - en nyskriven komedi av Adde Malmberg om sanning och vänskap.

– Det är nog första gången man har teater där. Hela bygden sluter samman vilket känns jättekul! Nu blir det liv och rörelse på fler ställen runtom i kommunen.

Ombyggnationen av Joar Blå kommer att påbörjas under 2026 och det nya kulturhuset förväntas stå klart 2028. Tanken med det nya Kulturhus Joar är att det ska bli en attraktiv mötesplats med kulturen i centrum.

– Då kommer vi att på nytt inta den då nyrenoverade scenen med våra större produktioner. Det känns spännande - hela huset kommer att bli mycket mer levande med alla nya verksamheter samlade under ett och samma tak, säger Stefan Edström.

Powered by Labrador CMS