Joar Blå kommer att bli Kulturhus Joar, med start för ombyggnation 2026.

Så påverkas verksamheterna i huset när Joar Blå byggs om

Medborgarhuset Joar Blå ska bli Kulturhus Joar och ombyggnationen drar igång. Flera verksamheter i byggnaderna kommer att behöva evakueras och man söker nu tillfälliga lösningar för dem.

Publicerad Senast uppdaterad

Beslutet om att bygga om Joar Blå till Kulturhus Joar är fattat och går nu upp i upphandling som räknas bli klar under 2026 då ombyggnationen påbörjas.

Uppdraget ligger för närvarande hos samhällsbyggnadsförvaltningen och upplevelseförvaltningen som ansvarar för respektive teknik och innehåll i byggnaderna.

Undersöker möjliga evakueringslokaler

Ventilationen kommer att stängas av innan renoveringen påbörjas och i och med det behövs nu evakueringslokaler för några av verksamheterna.

– Biblioteket och biografen kommer båda att behöva flytta och vi kikar på evakueringslokaler för dem, berättar Linda Karlsberg, strateg kultur på upplevelseförvaltningen.

Gällande stadsbiblioteket så tittar man på möjligheten att flytta till Sandbroskolan, gamla Westerlundska gymnasiet. Vad gäller biografen så kommer det att behövas lite mer finarbete för att hitta bästa möjliga alternativ.

– Dess verksamhet består av både skolbio, seniorbio och allmän bio. Tillsammans med entreprenören kikar vi på olika möjligheter och lösningar. Det är viktigt att biografen kan fortsätta vara verksam under renoveringen.

"En samlingsplats för vår kultur i Enköping"

I dag består medborgarhuset av stadsbibliotek, stora teatersalongen och biograf. I kommande Kulturhus Joar finns det beslut om att det ska inrymma stadsbibliotek, Enköpings museum, konsthall, stora teatersalongen, biograf, kafé, multisal, kreativ verkstad och Turistinformationen.

– Det blir en samlingsplats för vår kultur i Enköping, med ett fördelaktigt geografiskt läge och vacker inramning. Lokalerna kommer att tillgänglighetanpassas med hiss mellan våningarna och det kommer även att finnas lokaler som föreningar kommer att kunna hyra, säger Peter Book, kommunstyrelseordförande i Enköpings kommu

Powered by Labrador CMS