På rätt plats. Lisa Leván från Skokloster tävlar i topp-12 i Sveriges Mästerkock: "Min stora kärlek till mat har tagit mig så här långt"

Lisa från Skokloster tävlar i Sveriges mästerkock: "Drömmen är en egen hemmarestaurang"

Lisa Leván från Skokloster är en av de tolv amatörkockar som i år tävlar om den prestigefyllda titeln Sveriges mästerkock 2025. Med sin passion för matlagning och en dröm om att driva en egen hemmarestaurang har hon nu tagit sig hela vägen till tv-rutan.

Publicerad

Det populära matprogrammet är inne på sin 15:e säsong, och årets jury består av välkända matprofilerna Tina Nordström, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt. 

Med sina 56 år är Lisa den äldsta deltagaren i årets upplaga, något hon ser som en styrka.

– Min stora kärlek till mat har tagit mig så här långt, och jag är både tacksam och stolt över att få vara med i tävlingen, säger hon.

1. Hur kom det sig att du sökte till Sveriges mästerkock?

– Jag har älskat att laga mat sedan jag var liten! Jag har följt programmet i många år och ofta tänkt: "Vågar jag verkligen söka? Kan jag det här?". Flera personer i min omgivning har uppmuntrat mig, och till slut bestämde jag mig för att göra något nytt och utmana mig själv. Bara två dagar efter att jag skickat in ansökan ringde de och sa att jag gått vidare – jag blev så glad!

2. Hur har din uppväxt påverkat ditt sätt att laga mat?

– Vi var en riktig matfamilj! Mina föräldrar kom från Finland och lagade mycket finsk husmanskost. Det var en självklar del av vardagen och väckte min nyfikenhet på andra matkulturer. Jag tror att jag fört vidare den kärleken till matlagning till mina egna barn.

3. Vilken rätt skulle du säga är din signaturrätt?

– Jag frågade mina barn vad de förknippar med mig, och de sa direkt bao buns med olika asiatiska fyllningar. Själv skulle jag säga råbiff med asiatiska smaker. Om jag ser det på en meny väljer jag det nästan alltid, och hemma lagar jag det ofta – både med tonfisk, lax och kött.

4. Har du någon särskild ingrediens du älskar att använda?

– Måste jag välja en så blir det gochujang, en koreansk fermenterad chilipasta. Den är en perfekt balans mellan sötma, umami och hetta. Jag använder den till allt från sidfläsk och inlagd gurka till grytor och vegetariska rätter.

5. Vilken var din största utmaning under programmet?

– I somras drabbades jag av sudden deafness, vilket gjorde att jag tappade hörseln på ena örat. Det var svårt att vara i stora lokaler med mycket folk och ljud. Jag hörde dåligt och fick ofta fråga om, vilket säkert syntes i programmet! Juryn måste ha trott att jag var lite knäpp innan jag berättade. Sudden deafness påverkar även balansen, och även om det inte syns utåt känner jag av det hela tiden.

Sveriges Mästerkock topp-12: "Vi är ett härligt gäng som har roligt och trivs tillsammans", säger Lisa Leván (mittenraden, längst till vänster).

6. Vad har du för drömmar inom matlagning efter tävlingen?

– Idag finns det så många sätt att jobba med mat, och jag vill inte begränsa mig! Jag skulle älska att laga mat i tv, vara aktiv i sociala medier, hålla matlagningskurser – men om jag fick välja fritt skulle jag starta en hemmarestaurang. Jag lagar mat från hela världen och älskar att blanda olika matkulturer, från det asiatiska och italienska köket till eritreanska röror.

7. Vad lagar du när du egentligen inte orkar laga mat?

– Då blir det nog en omelett! Det går snabbt, är fräscht och blir extra gott med lite grönsaker på toppen.

8. Vad gör dig glad i dag?

– Den frågan är lätt – jag blir glad av tid med familjen! Mina barn är vuxna och bor i Stockholm, men när de kommer hem och vi lagar mat och äter tillsammans, då är jag som lyckligast.

Powered by Labrador CMS