Unik satsning på wagyu i Lillkyrka. Johan Axelsson satsar på kvalitetskött och har byggt upp en boskapshjord på runt 200 nötkreatur.

Johan satsar på svenskt kött: "Att jobba med djur är en fröjd"

I en tid då lantbrukare har kämpat med låg lönsamhet i flera år har Johan Axelsson byggt upp en boskapshjord på omkring 200 djur utanför Lillkyrka och satsar på kvalitetskött – med särskilt fokus på det exklusiva wagyuköttet.

Publicerad

Efter många år inom byggbranschen valde Johan Axelsson att delvis byta riktning när han tog över sin föräldragård i Hässlinge, utanför Lillkyrka, och bestämde sig för att satsa på köttproduktion och spannmål.

– Det finns inte många djurbesättningar kvar i trakten. Svensk livsmedelsproduktion är inte var den borde vara. Målet måste ju vara självförsörjning. Därför känns det helt rätt att bland annat satsa på djur, säger han.

Välkommen omställning

Idag har Johan runt 180 nötdjur och närmare 50 nyfödda kalvar. Boskapen består av Hereford, Angus och den eftertraktade wagyun – känd för sitt marmorerade och möra kött.

Johan har djuren på tre gårdar men hoppas snart samla dem på ett ställe. Det märks att han trivs – när han kliver in i hagen lyser han upp.

– Hereford är en lugn och trygg ras, säger han och rufsar om lockarna på en av korna, som stryker sig mot honom som en kelig katt.

Kelig. "Hereford är en lugn och trygg ras", säger Johan Axelsson och rufsar om lockarna på en av korna

Att byta byggarbetsplatsernas stress mot gårdens lugn har varit en välkommen omställning.

– Visst, jobbet pågår många timmar per dygn, men vet du, det är ren meditation att se en ko tugga. Att jobba med djur är en ren fröjd! säger han och ler.

Unik satsning på wagyu

Bland Johans raser är det just wagyun som väckt mest uppmärksamhet.

– Vi är ytterst få i Sverige som föder upp wagyu. De växer långsamt då de enbart får gräs att äta, vilket ger det exklusiva köttet.

Många nyfödda kalvar. En nyfödd wagyukalv med sin stolta mamma.

Eftersom det tar flera år innan en renrasig wagyu är redo för slakt, har Johan även tagit fram en korsning med Angus.

– I väntan på att mina första wagyu blir slaktmogna lät jag en wagyutjur betäcka några Anguskor. Resultatet blev fantastiskt – köttet går under namnet Wagyu F1, och har både smakdjup och marmorering.

Framtidsplaner: egen butik och köttbil

Nu är det kalvningssäsong, och Johan har fullt upp.

– Vi får runt 55 kalvar i år. Det är en intensiv men fantastisk period att hjälpa de små till världen, berättar han.

I framtidsplanerna ingår en gårdsbutik, att bygga upp varumärket "Johan i Trögden" och att införskaffa en egen köttbil. När han väl är redo att leverera wagyu så kommer man att kunna hitta Johan i Trögdens hemsida.

– Jag har redan fått intresseförfrågningar från flera etablerade köttkrogar i Stockholm. Många efterfrågar idag lokalproducerat kött.

Morgonmys i Herefordhagen.

”Investering i vår framtid”

Trots den positiva responsen är vägen framåt utmanande.

– Det tar många år att bygga upp en gård och kostar både svett och pengar. Jag kanske är ordentligt igång om två år. Enligt vad jag tycker så behöver wagyuerna sex år innan slakt. Det tar tid, men det är kvaliteten värd!

För Johan handlar det inte bara om att driva en lönsam verksamhet – han vill också stärka svensk livsmedelsproduktion.

– Många är glada över min satsning på djur. Tyvärr har alltför köttproducenter lagt ner de senaste femton-tjugo åren, och det är tråkigt. Jag hoppas att fler, så som jag, vågar ta steget fullt ut och satsa – det är en investering i vår framtid och i oss själva.

Powered by Labrador CMS