Klart för bad. Kalmarsand

Badvattnet har blivit bättre i Kalmarsand

Kommunen konstaterar att det inte längre är algblomning i vattnet och avrådan från att bada har därför tagits bort

Publicerad

Måndagen den 15 juli inspekterade Håbo kommuns miljöavdelning Kalmarsand badplats. De konstaterar att det inte längre är algblomning i vattnet. Avrådan från bad tas därför bort. Även Ekilla badplats är inspekterad och ingen algblomning visas.

Miljöavdelningen fortsätter att övervaka vattenkvalitén under sommaren och kommer ut med ny information om läget förändras.

Vattenkvaliteten påverkas i takt med att vädret förändras. Därför är det bra att vara observant på hur vattnet ser ut innan du hoppar i. Är vattnet väldigt grumligt och du inte ser dina fötter när du står med vatten upp till knäna, bör du undvika att bada även om det inte sitter några skyltar uppe som avråder från bad.

Var rädd om barn och djur

De flesta algblomningarna är ofarliga, men det kan finnas risker. Därför är det bra att vara särskilt försiktig med att låta barn eller djur bada vid algblomning. Barn och djur är inte själva medvetna om faran. Mindre barn undersöker gärna sin omvärld med munnen och hundar som badat slickar gärna sin päls efter ett bad.

Undvik helt att bada i vatten med tydliga tecken på kraftig algblomning. Vattnet ser då ut som en soppa av bladgrönsaker. Människor som badat i giftiga algblomningar kan drabbas av bland annat hud- och ögonirritation, illamående, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Om du får symptom eller på annat sätt känner dig dålig efter bad i vatten med mycket alger bör du kontakta läkare.

Powered by Labrador CMS