”Inte tryggt”. På eftermiddagarna ser det ofta ut så här vid avfart 147 – köer som ibland sträcker sig hela vägen ut en bit på E18. Bålstabon Thomas Lidell pendlar till och från Stockholm i arbetet. Han känner oro inför den köbildning som ofta uppkommer.

Bålstabon slår larm om otrygga avfarten – Trafikverket lovar agera

Bålstabon Thomas Lidell pendlar till och från Stockholm i arbetet. På hemväg, vid avfart 147, så upplever han ofta en oroväckande och riskabel köbildning hela vägen ut på E18. ”Det är inte tryggt. Jag har varslat Trafikverket men får inte direkt gensvar”, säger han. 

Publicerad Senast uppdaterad

Pendlaren Thomas Lidell upplever inte att köbildningen är ett konstant problem men att det ofta inträffar på vardagar när folk åker hem runt 16–17-tiden.

När bilister ska av mot Bålsta centrum, på avfart 147, bildas det ibland långa köer som sträcker sig en bra bit ut på E18.

– Det är ofta en väldigt trafikerad tid på eftermiddagen och som bilist måste man hastigt bromsa in från 110 för att sedan tvingas köa en lång sträcka med bilar som kör förbi i höga hastigheter. Det känns inte alls säkert.

Som bilist måste man hastigt bromsa in från 110

Thomas Lidell

De bilister som inte ska in till centrum utan ska ta höger på Håbo Häradsväg mot Håbo-Tibble, kör om kön på höger sida ute i vägrenen.

Pågått i minst fem år

– Naturligtvis ska dom göra det, men problemet är att en del som ska in mot centrum upptäckt att man snabbare kan köra där, svänga ut mot Håbo-Tibble, för att sedan göra en u-sväng och vända om mot centrum. Eftersom bilisterna som köar för att åka till centrum har väjningsplikt, så orsakar det ännu större fördröjningar och köbildning ut på motorvägen. Det är inte bra!

Redan under 2019 upptäckte pendlaren det begynnande problemet och kontaktade Trafikverket skriftligt om det.

– Jag fick då till svar att det inte var aktuellt med någon åtgärd förrän tidigast 2021. Så jag väntade till 2021, skrev då på nytt, eftersom inget hänt, och föreslog att de åtminstone kunde sätta upp en skylt om förbud mot u-sväng. Jag fick till svar att det inte var deras ansvar. 

Nu har problematiken ytterligare tilltagit och riskerna ökat.

– Det är bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt. Jag har pendlat i 20 år och sett trafiken öka och Bålsta vuxit. Det är inte konstigt att det ser ut som det gör, men nu är det dags att göra något åt det.

Trafikverket: Känd hos oss

När Ena Håbo-Tidningen får kontakt med Trafikverket så planerar man nu för att åtgärda problemet.

– Jo, köbildningen på avfart 147 är känd hos oss, säger Tomas Holmlund, samhällsplanerare, och fortsätter:

Som en första åtgärd kommer vi att förlänga avfarten så att bilisterna kommer av E18

Tomas Holmlund, Trafikverket

– Som en första åtgärd kommer vi att förlänga avfarten så att bilisterna kommer av E18. Vi hoppas att vi kan lösa detta i höst eller nästa år.

Han menar att det beror på väderläget eftersom en del asfaltarbeten inte går att utföra när det blir för kallt.

– Vi har även en diskussion med Håbo kommun om hur vi kan förbättra hela trafikplatsen, säger Tomas Holmlund.

Powered by Labrador CMS