Demokratidagen i Bålsta – en viktig dag för unga: ”Vill skapa en bättre framtid för alla”
Årets demokratidag i Bålsta förra torsdagen bjöd in såväl elever som politiker från kommunfullmäktiges partier. ”Demokratidagen är viktig då vi unga får ställa frågor till politiker och får en chans att göra våra röster hörda”, säger Nikita Barthelson, 15 år.
Nikita Barthelson går i nian på Gransäterskolan. Hon är med i ungdomsrådet sedan ett år tillbaka och har tidigare deltagit en gång på demokratidagen.
– Under dagen fick ungdomarna möjlighet att uttrycka sina åsikter via olika skapelser och det kom upp olika frågor och tankar om skolan och hur det liksom ska vara i skolan, säger hon.
Skolan var ett centralt ämne under dagen, likväl som trygghet och psykisk hälsa.
Sedan 2008 bjuder Håbo kommun årligen in elever från grundskolans årskurs 7 till gymnasiets årskurs 3 för att få vara delaktiga, uttrycka sig och påverka i olika demokratiska samhällsfrågor.
Ungdomsrådet har arrangerat dagen tillsammans med Ung Håbo, Hälsoäventyret, Håbo bibliotek och tjänstepersoner från Håbo kommun. Under dagen hölls olika workshops där de unga fick samarbeta och skapa.
– Dagen ger oss möjligheten att bli mer delaktiga i viktiga beslut som tas och detta är viktigt för att vi i ungdomsrådet har en röst som kan påverka kommunen och deras val, säger Nikita Barthelson.
47 ungdomar deltog
Sammanlagt 47 ungdomar och tio politiker deltog under dagen på Generator i Bålsta, en av Ung Håbos ungdoms- och fritidsgårdar.
Håbos ungdomsråd hade valt temat Agenda 2030 att jobba kring, och målen 3,4 och 5 vilka handlar om god hälsa, god utbildning och jämställdhet.
Eleverna hade fått välja en konstform att uttrycka sina tankar och åsikter genom och kunde välja mellan måleri, film, musik, teater och det fria skrivna ordet.
Gällande samtalen och frågestunden mellan ungdomarna och politikerna, så hade man i år ett lite annat upplägg än de tidigare panelfrågorna.
– Vi hade nu mindre samtalsgrupper vilket gjorde att fler unga kom till tals och vågade fråga sin fråga. Det blev viktiga samtal och det kom upp många viktiga frågor som politikerna lovade att ta med sig i sitt fortsatta arbete, säger Jennifer Martins, enhetschef Ung Håbo.
– Jag är väldigt imponerad över våra ungas mod och hur de kommer med kloka tankar och idéer. De hade också fått förbereda sig med att ta med frågor från sina klasser så även den som inte vågar fråga direkt kunde skicka med en fråga.
Intresserad av samhället
Tanken med demokratidagen är att erbjuda ett forum där unga får vara delaktiga, uttrycka sig och påverka men också ge dem möjlighet att upptäcka och uppmuntra till engagemang i samhällsfrågor.
– Jag är intresserad av samhället för att jag vill skapa en bättre framtid för alla. Mitt engagemang grundar sig i att få ungdomar vågar prata om allvarliga saker och då är det viktigt att någon tar upp det för att kunna skapa ett bättre samhälle för alla. Jag vill att man ska kunna få sin röst hörd även som ungdom och demokratidagen är ett bra tillfälle att göra det på, säger Nikita Barthelson.