Börje Ensgård, här tillsammans med Eva-Lena Andersson när de tillsammans samlade in protester mot beslutet om färdtjänst inom Håbo kommuns gränser.

Efter de starka protesterna mot färdtjänstbeslut – nu backar Håbo kommun

Efter protesterna mot de nya riktlinjerna för färdtjänst enbart inom Håbo kommun så backar nu kommunen. Ordföranden i vård- och omsorgsnämnden föreslår att man istället ska få åka tre mil utanför kommungränsen samt till länshuvudstaden Uppsala.

Publicerad Senast uppdaterad
Ena Håbo-Tidningen skrev om protesterna i numret som gavs ut den 28 september

Förra veckan berättade Ena Håbo-Tidningen om Bålstabon Börje Ensgårds initiativ till en protestlista mot beslutet om begränsad färdtjänst inom kommunens gränser. 

Efter det nya beskedet i veckan säger han:

– Jag är så glad och stolt över att vi lyckades ändra beslutet. Är vi tillräckligt många som gör våra röster hörda så går det att ändra dåliga beslut. Tack till alla som deltagit, diskuterat och inte varit tysta. Jag vill även tacka beslutsfattarna för att de lyssnar på befolkningen som satt dem i styrande position. 

Många är tacksamma

Många har hört av sig och uttryckt sin tacksamhet för det hårda arbete som Börje Ensgård och andra engagerade lagt ner för att uppnå detta.

– Det nya förslaget som nu ligger på bordet är fortfarande inte perfekt, men det är en klar förbättring jämfört med det tidigare beslutet. Tack vare detta får också Bålsta Taxi en större möjlighet att fortsätta sin verksamhet och möta framtida utmaningar, säger han.

Nytt beslut fattas på tisdag

På tisdag fattas ett nytt beslut om färdtjänstens nya riktlinjer. 

Vi inom politiken har funderat ett varv till

 – Då får vi se om vi får politisk samsyn om förslaget som är en viktig del när man ska göra förändringar som påverkar många, skriver Fred Rydberg, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, till Ena Håbo-Tidningen. 

När ordföranden kontaktas för en kommentar om det ändrade beslutet refererar han till sin kommentar som kommunen lagt ut på hemsidan:

”Efter att ha tagit del av konsekvenserna av nämndens beslut, som innebar att gränsen för färdtjänst är kommungränsen med ett lite förtydligande, har vi inom politiken funderat ett varv till. Jag har beslutat att lägga ett initiativärende i nämnden som innebär att man får åka tre mil utanför kommungränsen samt till länshuvudstaden Uppsala. Det nya förslaget, om det vinner nämndens gillande, kommer i sådana fall att gälla från och med januari 2025 fram till dess gäller reglerna som nämnden tog i mars i år.”

Powered by Labrador CMS