Ägarduo. Irina Kan och Tommy Gustafsson driver tillsammans Antiqus – både den fysiska butiken samt den digitala försäljningen.

Guldfeber i osäkra tider – så undviker du fallgroparna vid försäljning

Med guldpriset på rekordnivåer och en osäker ekonomi väljer allt fler att sälja sina smycken och värdeföremål. Men det gäller att vara vaksam – marknaden kryllar av oseriösa aktörer.
– Det är viktigt att vara noga påläst innan du säljer ditt guld, varnar Tommy Gustafsson på Antiqus i Bålsta.

Publicerad Senast uppdaterad

1. Ser ni en ökning nu av kunder som vill sälja sitt guld, och vilken är då den vanligaste anledningen till att folk väljer att sälja just nu?

– Absolut - fler kommer för att sälja sitt guld då det rekordhöga priset ger mer pengar i handen. Det har med världsmarknadspriset på ädelmetaller att göra, vilket påverkas av oroligheterna i världen. Oroligheterna gör börserna ostadiga vilket bidrar till svårigheter att investera i aktier, och då väljer många istället att investera i ädelmetaller. 

2. Har ni märkt att folk tvekar mer när de säljer arvegods jämfört med exempelvis smycken de köpt själva?

– Så kan det absolut vara: det var en dam här igår med ett armband värt nästan 37 000 kronor i guld. Det hade ett nostalgiskt värde för henne och utgjorde ett svårt val. Hon valde slutligen att avvakta. 

3. Tror du att dagens ökning av guld­försäljningar är en kortsiktig trend eller ett långsiktigt skifte i hur människor ser på sina värdeföremål?

– Jag tror det beror helt på världsmarknaden. Som exempelvis en dag förra veckan så gick värdet på både guld och silver ned ganska rejält. Det gör oss i branschen lite nervösa så klart, då vi kan förlora mycket på det guld och silver som ligger. Men trenden är generellt stark med höga priser.

Tommy Gustafsson undersöker ett gammalt guldmynt.

4. Vilka misstag gör folk oftast när de säljer sitt guld, och hur kan man undvika att bli lurad?

– Det finns många oseriösa företag, online som fysiska. Man ska noga undersöka det företag man väljer. Det är lätt att missa det finstilta och då känner man sig lurad. En del företag lockar med sånt som inte finns så kolla noga upp och jämför aktörer, och ta reda på vad de faktiskt betalar, och inte bara den högsta summan de lockar med. 

5. Vad händer egentligen med guldet efter att det sålts? Smälts allt ner eller finns det en marknad för second-hand smycken?

– Det mesta vi får in går till guldåtervinning, smälts ned och görs till nya saker. Vi skulle kunna haft en fantastisk avdelning med smycken, men det är riskfullt och kräver stor säkerhet. De finaste guldsmyckena vi får in brukar vi kunna ha med till de finare mässorna och sälja där.

6. Upplever ni att olika generationer har olika syn på att sälja sitt guld? Är äldre mer benägna att behålla medan yngre ser det som en investering?

– Klart att de som köper guld i form av tackor eller bullionmynt ser det som en investering. Vi upplever att det är vanligare att yngre investerar, medan äldre behåller sådant av speciellt, nostalgiskt värde, och säljer sådant de själva ärvt eller inte använder.

7. Om vi blickar framåt, tror ni att efterfrågan på återvunnet guld kommer att öka, och hur påverkar det marknaden?

– Ja, jag tror den kommer att öka. Enligt prognoser finns det enbart en begränsad mängd brytbart guld. Det blir allt svårare att sälja nyproducerade smycken, därför köper idag många guldsmeder in guld. Till slut kommer det enbart att finnas begagnat guld.

8. Om jag funderar på att sälja mitt guld, vad bör jag tänka på - är det en gynnsam tid eller borde jag avvakta?

– Ja du, det är en fråga jag skulle kunna bli ytterst rik om jag kunde svara på. Rent krasst så får man efter man läst på, helt enkel lita på magkänslan. Och rent historiskt sett står guldet väldigt högt nu, så chanserna till en god affär ser bra ut .

Mer om Antiqus

fÄgs och drivs av Tommy Gustafsson och Irina Kan

Butiken finns på Håtunavägen 8 i Bålsta och har företaget även en onlinebutik

Här finns antika och gamla saker samt en del kuriosa: keramik, konst och inredningsdetaljer, gamla vinylskivor och stenkakor 

Köper bland annat in bättre keramik samt ädelmetaller (guld och silver) och mynt

Powered by Labrador CMS