Gunnar Klum är körledare för Bålsta kammarkör. För konserten "Jorden vi ärvde", som äger rum den 5:e april klockan 15 i Fridegårdsaulan, samarbetar han och kören med musikern Andreas Kreuger och Mattias Klum, Gunnars bror, som är en av Sveriges mest framstående fotografer.

”Jorden vi ärvde” – en föreställning där musik och bild möts i harmoni

För första gången samarbetar syskonen Klum i en konstnärlig upplevelse – en föreställning där körsång, bilder och film vävs samman för att skildra vår planet. Med Bålsta Kammarkör och fotografier från jordens alla hörn bjuder de in publiken till en kväll fylld av skönhet, inspiration och hopp.

Publicerad Senast uppdaterad

1. Det här är första gången du och din bror Mattias samarbetar – vad var det som gjorde att just detta projekt blev er första gemensamma upplevelseföreställning?

– Det är helt enkelt för att vi har haft lite mer tid att umgås och då växte idén fram. Sedan hösten 2024 är också Bålsta kammarkör en fristående kör som vill locka fler till sin kör så är det viktigt att har viktiga och roliga konserter som kan engagera och locka nya sångare till kören samt publik till våra konserter.

2. Konserten väver samman musik och bild – hur har ni arbetat för att få dessa två konstformer att förstärka varandra och skapa en helhetsupplevelse?

– När man tar bilder har jag förstått av Mattias att mycket handlar om att kunna iaktta samt timing för att få en riktigt bra bild. I musiken och i körarbetet gäller det att många börjar och slutar samtidigt samt har en gemensam idé hur man vill uttrycka texten med hjälp av tonerna.När man lägger till bild eller film till musik så skapas ytterligare en dimension. I vårt fall kommer både körsång och en pianist spela till en rörlig film.

3. Du valde att lägga föreställningen i Bålsta istället för Uppsala. Vad betyder den här platsen för dig, och varför kändes det viktigt att ha premiären just här?

– Då Bålsta kammarkör övar i Bålsta och och många medlemmar bor i kommunen känns det roligt att ha premiären här. Som tidigare kulturstipendiat i Håbo kommun så har jag också känt att kommunen både tidigare och även under senare år har uppskattat mitt och körens arbete och fortsatt stödja våra idéer för kulturen och musiken i kommunen och därför vill vi prioritera och fortsätta det fina samarbetet.

Gunnar Klum, körledare för Bålsta Kammarkör.

4. Vilka känslor och tankar hoppas du att publiken tar med sig från ”Jorden vi ärvde”? Finns det något särskilt ögonblick i föreställningen som du tror kommer att beröra extra mycket?

– Jag hoppas man tar med sig att det ändå finns hopp för vår fantastiska planet trots stora utmaningar. Föreställningen har många gripande bilder men också fantastiskt vackra och hoppfulla sådana och filmsekvenser. Vi tror att olika människor relaterar olika till det man ser och hör så det är svårt att säga vilket musikstycke, bild eller kombination av dessa som berör mest.

5. Bålsta Kammarkör framför musiken – hur har du valt repertoaren för att passa ihop med Mattias fotografier och det övergripande temat?

– I konserten varva körens musik med akter där Mattias pratar om sina bilder och erfarenheter från jordens alla hörn. Körstyckenas texter och eller musik tangerar budskapet och känslorna i bilderna. På några ställen ackompanjeras kören och bildvisningen av pianisten Andreas Kreuger. Körstycken har valts i samråd med alla medverkande i konserten.

6. Din bror har en lång historia av att dokumentera vår planet genom bild och film. Hur skulle du beskriva din egen relation till naturen och hur påverkar den ditt arbete som dirigent och musiker?

– Jag trivs väldigt bra med att vara i naturen och är regelbundet ute både själv och med min hund. Jag känner att luften, motionen och och det vackra runt omkring mig gör mig gott. Många körstycken har naturlyrik som tema och därför känns det lätt och naturligt att, speciellt till en sådan här konsert, välja stycken som handlar om det och livet på vår planet i stort.

Mattias Klum, fotograf och naturfilmare.

7. Att skapa en föreställning om vår jord i en tid av klimatförändringar och miljöhot känns både aktuellt och angeläget. Ser du detta projekt som en del av ett större engagemang?

– Ja, vi känner nog alla till mans att vi behöver dra vårt strå till stacken. Själv har jag skaffat solceller och försöker handla klimatsmart. Att ha en sådan här konsert kan också vara ett arbete som drar åt rätt håll, tänker jag.

8. På lördag är det dags och konserten går av stapeln klockan 15.00 i Fridegårdsaulan. Om du fick beskriva ”Jorden vi ärvde” med tre ord som fångar essensen av föreställningen, vilka skulle de vara?

– Skönhet, inspiration och hopp.

Fotnot: Biljetter till konserten ”Jorden vi ärvde” kan köpas här

Powered by Labrador CMS