Kranvatten kostar kosing. Arkivbild.
Kranvatten kostar kosing. Arkivbild.

Kommunen ger svar på tal när Håbobor rasar över vattenräkningar

Boende i Håbo kommun upplever att avgiften för vatten och avlopp höjts mer än 32 procent

Publicerad

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat pågår arbete med att bygga ut och anpassa ledningsnätet för vatten- och avloppssystemen i Håbo kommun. Boende i Håbo kommun har därför fått se en ordentlig höjning av avgifterna för vatten och avlopp sedan årsskiftet.

Avgifterna för vatten och avlopp ska i genomsnitt ha höjts med 32 procent, vilket motsvarar en höjning på 292 kronor per månad för en vanlig villa. Flera personer upplever däremot att höjningen är mycket högre än 32 procent.

– För ett år sedan betalade vi 1 700 kr på fakturan i februari och nu är den på 3200 kr. Det är bra mycket mer än 32 procent, nästan dubbelt, skriver en kvinna till Ena Håbo-Tidningen.

– Vad jag kan se var avgiften 1/1 2023 32,98 kr per m3 . Nu är den 52,75 kr per m3. Det ger en ökning på cirka 60 procent, skriver en man till tidningen.

Ronny Sjölund, tillförordnad va-chef i Håbo kommun, försvarar att höjningen är just på 32 procent.

– Om man fått fördubblad kostnad kan vara resultat av höjd förbrukning, eller att man tittar över ett längre tidsspann och räknar med den höjning av taxa som skedde under 2023, skriver Ronny Sjölund på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Var inget aprilskämt

Den 1 april 2023 höjdes avgiften till 40 kr per kubikmeter efter att under flera år ha varit 33 kronor per kubikmeter. Det förklarar alltså varför kostnaden blev så mycket högre i januari och februari 2024 jämfört med samma månader 2023.

– Om abonnenter uppfattar att man faktureras fel, eller har några andra problem så är man välkomna att kontakt kommunen och va-enheten så är vi abonnenterna behjälpliga, skriver Ronny Sjölund.

   

Powered by Labrador CMS