Bålstabon Mikael Lejonryde har författarskapet som sin hobby och har nyss kommit ut med sin senaste bok "Betongsoldaten

Mikael Lejonryde gillar att ha många järn i elden

Människor och livsöden präglar Bålstabon Mikael Lejonrydes liv. I sin senaste bok ”Betongsoldaten” gör han en djupdykning i Stockholms korrumperade och våldsamma undre värld.

Publicerad

Mikael Lejonryde växte upp i Kungsängen och har sedan 15 års ålder jobbat inom media med allt från utveckling till produktion, inom såväl radio, tv och tidning.

– I mediebranschen träffar man många olika människor, ofta med fascinerande livsöden. Livsberättelser, mörka som ljusa, präglar och inspirerar mig; ger mig intryck och tankar som måste komma ut på något sätt – därför skriver jag.

Mörk och våldsam härva

Författaren släppte sin första bok, ”Grisjakten”, i augusti 2023, och nyligen släpptes hans senaste bok ”Betongsoldaten”.

– Jag jobbade med min första bok under en lång tid vilket blev en inlärningsprocess som lärde mig massor. Betongsoldaten skrev jag under cirka tre månader och jag har redan kommit halvvägs på nästa.

Betongsoldaten är en spänningsroman om korruption och våld. Huvudpersonen är Karim Jaro, en 21 årig kille som vill slå sig in i den kriminella världen.

– Och det gör han genom att hantera ett stort lass kokain. Sabina, en advokat, och PR-konsulten Niklas, som även är en gammal huligan, dras in i en mörk och våldsam härva med Karim i Stockholms undre värld.

Mikael Lejonrydes första bok Grisjakten och hans senaste - Betongsoldaten.

Ur verkliga livet

Temat i Betongsoldaten är inspirerat av det rådande samhällsklimatet.

– Vi ser en upptrappning av våld och gängbrottslighet i Sverige. Jag vill belysa problematiken och framför allt att det är människor av kött och blod bakom allt som händer; människor som ofta känner att de inte har något att förlora.

Betongsoldaten utspelas i västerort, där han själv är uppvuxen; i Kungsängen, Tensta, Rinkeby – pendeltågslinjen, samt även lite i Bålsta och Skokloster.

Båda hans böcker är fiktion men grundar sig ofta på karaktärer och händelser ur det verkliga livet.

Skriver istället för att springa eller knyppla

Mikael Lejonryde är bosatt i Bålsta tillsammans med fru och barn sedan tio år. Han är redaktionschef för mediahuset 3F Mediagroup och är även programledare på helgerna för radiostation Rockklassiker.

– Jag gillar att ha många järn i elden. Och att skriva är något jag alltid gjort – jag skriver hellre än läser, då jag har mycket i tankarna.

Att hans fru är svensklärare är något som kommit väl tillhanda i hans skrivande.

– Hon läser alltid mina böcker och är ett bra språkligt filter. Det är ju inte bara att skriva en bok och ge ut, när boken väl är färdigskriven börjar nästa stora uppgift: det digra efterarbetet med otaliga timmar av korrläsning och bearbetning.

Författarskapet är som en hobby för Mikael Lejonryde.

– Det är viktigt att ha en hobby och istället för att springa eller knyppla, så skriver jag. Och att någon sedan vill publicera det jag skriver känns jättekul och är lite som grädden på moset.

För den som vill träffa Mikael Lejonryde och få en bok signerad så går det bra att göra det den 13 oktober då han kommer att vara på plats på den årliga Säbyholmsmarknaden som i år hålls på Happy Tammsvik i Bro.

Powered by Labrador CMS