Klipper till. Modedesignern och konstnären Louise Xin visar sina klänningar.
Klipper till. Modedesignern och konstnären Louise Xin visar sina klänningar.

Modeaktivist manifesterar på Skoklosters slott

Modedesignern och konstnären Louise Xin visar sina klänningar

Publicerad Senast uppdaterad

Självlärda Louise Xin är född i Kina, uppvuxen i Sverige och baserad i Paris. Nu ställer hon ut 14 av sina klänningar på Skoklosters slott. 

Återbruk. Louise Xin använder mycket begagnat tyg i sina klänningar.
Återbruk. Louise Xin använder mycket begagnat tyg i sina klänningar.

Louise Xin har ett hållbarhetsperspektiv och är starkt kritisk till den industri av snabbt mode som inte minst finns i Kina. Hon vill göra motsatsen.

– Det ska ska inte skapas på bekostnad av miljön och mänskliga rättigheter, säger hon.

I utställningen syns kimonoklänningar av traditionell japansk siden och tygblommor gjorda av meterlånga vintagegardiner. Det är alltså en sorts återbruk.

Utställningen "Louise Xin: Mer än Couture" berättar också om hennes bakgrund. Louise Xin föddes i ett konstnärshem i Kina och började måla redan som tvååring. Kärleken för exklusiva skräddarsydda kläder fann hon senare, när hon under den globala pandemin 2020 blev fast i Japan. På golvet i sin lilla lägenhet experimenterade hon med vintagekimonos, återvunna material och traditionell textil.

I Japan bestämde hon sig också för att starta ett varumärke för uthyrning av exklusiva kläder.

Utställning

Plats: Skoklosters slott

Tid: Alla dagar 11.00–17.00, utställningen pågår till den 1 september.

Vad: En utställning som kombinerar konst och hantverk med ett engagemang för etiskt mode och mänskliga rättigheter. Inträde betalas på plats.

Hade modevisning i EU-parlamentet

Louise Xin har fått internationell uppmärksamhet för sitt engagemang, Bland annat har hon arrangerat den första modevisningen någonsin i EU-parlamentet, med målet att öka medvetenheten om tvångsarbete och barnarbete inom modeindustrin.

Den typen av exklusiva skräddarsydda plagg som Louise Xin skapar kallas couture. Frågan är hur sådana plagg ska kunna konkurrera ut den enorma vanliga modeindustrin som hon kritiserar.

– Alla kan göra sin del. Det här kan inte förändra världen. Men jag använder min plattform för att påverka till en liten del, säger hon.

Powered by Labrador CMS