
Polisnallen skapar trygghet och nyfikenhet hos Bålstas unga
Polisen i Håbo besöker förskolor med Polisnallen för att skapa trygghet och förståelse för polisens arbete. Genom samtal, sagor och närhet vill de även förebygga brott och väcka intresse för yrket. ”Många barn går från att vara rädda till att ge oss en kram”, säger kommunpolis Malin Persson.
1. Hur föddes idén till Polisnallen, och vad är syftet med projektet?
– Polisnallen startade i Knivsta för många år sedan och kom till Håbo 2023. I År kallar vi polisnallen för polisnallen 2.0 med ett tydligare syfte att skapa trygghet i nära relationer, förebygga nyrekrytering till kriminalitet och öka förståelsen för polisens roll. Vi vill att barnen ska känna tillit till oss och att fler ska vilja bli poliser i framtiden. En del barn är rädda för polisen men vi hoppas att barn ska känna mer trygghet och tillit till oss efter besöken.
2. Hur reagerar barnen på ert besök?
– De allra flesta är taggade och uppspelta innan vårt besök. När vi kommer dit är många lite avvaktade och brukar säga att det känns pirrigt. Samtalet avslutas alltid med att fråga om de har andra känslor nu, vilket de ofta har. Vi pratar mycket om att poliser är vanliga människor. Det finaste är när ett barn som först varit rädd avslutar besöket med att ge en kram.
3. Vilka frågor brukar barnen ställa?
– Vanligast är: ”Har du fångat en tjuv?” och ”Varför har du en pistol?” Mest fascinerande är dock vår radio. Barnen delar också egna upplevelser av polisen.
4. Hur anpassar ni samtalen så att barnen förstår polisens uppdrag?
– Vi berättar en saga om polisen Anna, som i sin tur berättar för sina barn om sitt jobb. Genom sagan ställer vi frågor och för ett resonemang.
5. Vad säger ni till barnen om hur de ska agera om de själva eller någon de känner far illa hemma?
– Vi pratar om vad trygghet är och hur man känner sig när man är otrygg. Ofta säger barnen att de har en dålig känsla i magen eller att de är ledsna. Vi säger att alla barn har rätt att känna sig trygga hemma och ha det bra och känner man att man inte har det så är det bästa att prata med en vuxen. Efter besöket får Polisnallen stanna kvar och han är också en väldigt bra lyssnare och kan skänka mer trygghet.
6. Har ni märkt en förändring i barnens syn på polisen efter besöken?
– För många barn gör nog vårt besök att de förstår att poliser är mänskliga och är precis som andra vuxna. Vi märker också att barnen ändrar sig från att tro att vi bara fångar tjuvar till att de efter vårt besök vet att vi också hjälper till med massa andra saker.
7. Vad händer med Polisnallen i framtiden?
– Vi behåller upplägget men anpassar samtalen efter samhällsutvecklingen. Nytt för i år är ett informationsbrev till föräldrar, så samtalen kan fortsätta hemma.
8. Hur kan föräldrar och pedagoger följa upp besöket?
– Det är viktigt att samtalet fortsätter både hemma och i förskolan.– Vi vill så tidigt som möjligt upplysa föräldrar och pratat om hur vi tillsammans kan förebygga nyrekrytering och våld i nära relation, avslutar Malin Persson.