Arbetsgruppen Ofrivillig ensamhet – Kjell Dufvenberg, Lena Tydén, Ulrika Wahlstrand och Anne Hauge Nilsson – som ligger bakom pratcaféet för att minska den ökade ensamheten bland äldre.

Pratcafé – en ny mötesplats för att bryta äldre människors ensamhet: ”Viktig och värdefull”

Ensamheten ökar i samhället och framför allt bland våra äldre. ”Många är ofrivilligt ensamma och därför erbjuder vi nu Pratcafé varje tisdag i den gamla simhallens kafeteria”, säger Kjell Dufvenberg, styrelseledamot i SPF.

Publicerad

Pratcafét anordnas av SPF (Seniorernas pensionsförening), PRO (Pensionärernas riksorganisation) och Håbo kommun och drivs av en arbetsgrupp som kallar sig Ofrivillig ensamhet.

Kafeét håller till i gamla simhallens kafeteria och är öppet tisdagar 13–15.

Fika kan köpas till självkostnadspris och kommer från boendet Parkgården, som drivs av Marknadsenheten.

– Hit kan man komma precis som man är. Ingen föranmälan behövs och vi har inga inplanerade aktiviteter – det viktiga är att kunna komma ut och umgås en stund, säger Kjell Dufvenberg. 

VÄNINNOR. Anna-Lisa Sundell (till vänster) och Gunvor Kröjs besökte Pratcaféet förra veckan. ”Det är en viktig och värdefull samlingspunkt för pensionärer”, tycker de.

Håbo kommun fick i år ett stadsbidrag för att stötta arbetet med att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre genom hälsosamtal.

– Vårt projekt är riktat mot de som inte har särskilt boende eller hemtjänst. I våras skickade vi ut en enkät med erbjudande om besök eller samtal för att få information om vad som finns i kommunens- och föreningarnas utbud, säger Ulrika Wahlstrand, förändringsledare för effektiv och nära vård.

Gjorde 100 hembesök

Enkäten är ett led i att försöka komma i kontakt med många av de som sitter ensamma hemma. Totalt skickades 400 enkäter ut.

– Många som svarade hade inte kryssat i om de önskade hembesök eller samtal. Då ringde vi upp dem och genomförd även runt 100 hembesök, berättar Anne Hauge Nilsson, vård- och omsorgsförvaltningen, som jobbar med hälsosamtalen.

Vi är glada att kunna erbjuda fler möjligheten att komma ut och träffa andra och vi hoppas att ännu fler kommer och besöker oss

Genom enkäterna och samtalen framkom bland annat att man saknar en plats att gå till, lite liknande en ungdomsgård fast för äldre. Idén om ett pratcafé kom upp då man hört talas om liknande projekt i andra kommuner.

– Första gången vi hade pratcafé kom runt 40 personer, nu snittar vi på runt 20–25. Vi är glada att kunna erbjuda fler möjligheten att komma ut och träffa andra och vi hoppas att ännu fler kommer och besöker oss, säger Kjell Dufvenberg.

Hoppas på fler samarbeten

Framöver hoppas man på fler lokala samarbeten med bland annat restauranger och kaféer som kan tänka sig avsätta plats och tid för äldre.

– Vi kikar även på pratbänkar i centrum som ökar möjligheten för möten i offentliga miljöer, oavsett vilken ålder man har, säger han.

– Vi undersöker också möjligheten att kunna samla information till en aktivitetskatalog för våra äldre, ett omfattande och värdefullt jobb man bland annat gjort i Upplands-Bro, berättar Lena Tydén, medlem i aktivitetsgruppen samt ordförande i Röda Korset.

Fika och snack. I snitt besöks Pratcaféet av mellan 20 till 25 fikagäster som fikar ihop och umgås en stund.

Enligt arbetsgruppen Ofrivillig ensamhet så finns idag runt 4 300 personer i Håbo kommun som är 65 år och äldre. Av dem bor runt 2 200 i ensamhushåll. 

– Vår vision är att alla äldre människor i kommunen ska kunna ha god livskvalitet och gemenskap är en viktig del i det. Vi inväntar mer pengar från socialstyrelsen i år vilket gör att vi kan fortsätta med hälsosamtalen och utveckla möjligheter för våra äldre och andra ofrivilligt ensamma och kunna träffas och umgås, säger Kjell Dufvenberg.

Powered by Labrador CMS