
Skokloster Choklad bjuder på äggstra gott i påsk
När våren spirar i Skokloster fylls Skokloster Choklads butik med handgjorda praliner och chokladägg i fantasifulla smaker. Chokladmakare Tove Saeland bjuder på småskaligt producerat påskgott med stor smak – från honungsrostade cashewnötter till det lilla ”stekta ägget” med ägglikör.
Tove Saeland är inte född här, men efter 20 år i området känner hon sig definitivt som hemma. I början av 2000-talet startade hon en webbutik för accessoarer och dekorationer till bröllop och fest. Choklad var med där, som en liten extra gåva till gästerna – och kanske var det där det började.
– Jag jobbade med en tjej som höll på med ekologisk fairtrade-choklad, berättar hon. Det väckte något i mig. Jag började göra egna praliner, och till slut ville jag göra chokladen själv. Då började det på riktigt.
Och det blev snabbt mer än bara en hobby. Hon började läsa, lära och nörda ner sig i allt som har med choklad att göra – från odling till smakprofil.
– Det är verkligen jättespännande med choklad! Kakaobönor är lite som äpplen – det finns så många sorter, och de smakar helt olika beroende på var och hur de odlas.

Från grunden
Tove Saeland gör något ganska unikt: hon tillverkar chokladen från grunden. Med spårbara bönor och full koll på både odling och arbetsvillkor kan hon skapa precis de smaker hon vill. Det är ovanligt – de flesta köper färdig choklad, smälter ner och gör praliner av den.
– Jag gick en kurs för chokladgurun Gustaf Mabrouk, men det mesta har jag jobbat mig fram till själv, via exempelvis webbinarier och paneldiskussioner, säger hon.

Direkt feedback roligast
Produktionen är liten och lokal. Chokladen säljs i Uppsala, Stockholm, Enköping – och via nätet i hela Sverige. Många av återförsäljarna är gårdsbutiker och handelsbodar, som Kvarnnibble och Österby Gård. Dessutom står chokladmakaren ofta själv på marknader och berättar om sin choklad.
– Det är det roligaste – att få träffa kunderna och få direkt feedback.
När våren närmar sig, kommer nu efterfrågan på påskens goda choklad. I år finns flera favoriter i sortimentet – från klassikern med påskkycklingen fylld med honungsrostade cashewnötter och så förstås det lilla stekta ägget med ägglikör.
– Det är så roligt! Nya idéer bara poppar upp hela tiden. Jag hinner knappt med – men det är det som gör det så kul.
Skokloster Choklad är bara en del av Toves värld. Hon driver fortfarande sin gamla webbutik, odlar frukt och bär till chokladfyllningarna – och har till och med startat ett eget musteri.
– Det är mer än ett jobb – det är en livsstil. Och jag älskar det. Så jag klagar inte, även om det blir mycket ibland.
Bakom allt finns också hennes man, Rickard Jonsson, som är en del av företaget – ett riktigt familjeprojekt.
Nu när våren är här vaknar Skokloster till liv igen. Butiken öppnar upp, folk rör sig i området, och det börjar grönska.
– Det har varit lugnt länge. Men nu tar det fart: alla har tinat fram nu.
Skokloster Choklad finns att köpa dels i den egna butiken bakom värdshuset, på Skokloster Kafferosteri & Café samt på Stenhuset framför slottet, där Konst- och Hantverksföreningen håller till.