Skräddarsydda hantverkshotell – ny satsning i Bålsta ska bli rikstäckande
En kreativ lösning för hantverkare föds i gamla IP-gallerian i Bålsta. CoVibe, under ledning av entreprenören Alex Ghanati, bygger just nu ett hantverkshotell som erbjuder skräddarsydda arbetsplatser, lagerutrymmen och nya möjligheter för samverkan.
Den tidigare pensionärslokalen i gamla IP-gallerian i Bålsta håller nu på att förvandlas till ett toppmodernt hantverkshotell. Bakom projektet står Alex Ghanati, erfaren entreprenör och fastighetsutvecklare, som identifierat ett växande behov bland hantverkare.
– CoVibe kommer att erbjuda hantverkare skräddarsydda lösningar för arbetsplatser och lagring. Tanken är att konceptet ska bli rikstäckande, säger han.
Svårutnyttjade ytor kommer till nytta
Idén föddes när Alex Ghanati, som även är etablerings- och uthyrningschef på Substantia Förvaltning AB och medgrundare av Peaceyard, uppmärksammade att vissa fastigheter hade små, svårutnyttjade ytor som ofta stod tomma. Genom dialoger med hantverkare förstod han att de ofta saknar prisvärda och praktiska alternativ för såväl arbetsplatser som förvaring.
– Hantverkare bor ofta i sina bilar och har inte plats för alla sina verktyg. Lokaler är ofta för dyra att hyra. Konceptet med hantverkshotell fyller ett tydligt behov – vi erbjuder allt från coworking-utrymmen till lager och förråd, förklarar han.
Hantverkare bor ofta i sina bilar och har inte plats för alla sina verktyg. Lokaler är ofta för dyra att hyra. Konceptet med hantverkshotell fyller ett tydligt behov – vi erbjuder allt från coworking-utrymmen till lager och förråd.
Alex Ghanati
Fördelar med samarbete och flexibilitet
CoVibes första anläggning, som byggs på Kalmarvägen i Bålsta, är 540 kvadratmeter stor och kommer att innehålla kontorsutrymmen med flytande arbetsplatser, stort kök, toaletter, duschar, konferensrum, samt 15 förråd och ytterligare lagerutrymmen.
Hantverkarna betalar en månadshyra med möjlighet till tilläggstjänster och betalar endast för vad de utnyttjar.
Alex Ghanati ser stora möjligheter att skapa synergier genom att samla olika typer av hantverkare under samma tak.
– Vi kommer att erbjuda projektledning i lokalerna för att synka olika tjänster vid större projekt. Det är ett perfekt sätt att göra verksamheten effektivare och gynna alla parter, säger han.
En modell för hela landet
Planen är ambitiös. Totalt 13 orter är spikade och hantverkshotellen kommer att byggas löpande med målsättningen att så småningom vara rikstäckande med över 100 anläggningar från Skåne i söder till Hudiksvall i norr.
Konceptet innebär att hantverkare, när de är ute på jobb, kan använda anläggningarna på olika orter, för att exempelvis värma matlådor, skriva ut dokument eller hålla möten.
– Det är en flexibel och modern lösning. Vi tittar även på att lägga till verkstadsmöjligheter i vissa anläggningar framöver, säger Alex Ghanati.
Ett socialt nav för hantverkare
CoVibe strävar inte bara efter att erbjuda praktiska lösningar. Ambitionen är att skapa en gemenskap där hantverkare kan samverka och utbyta erfarenheter.
Företaget för även samtal med olika samarbetspartners för att kunna erbjuda redovisningstjänster och annat stöd.
– Jag tror verkligen på detta och ser fram emot att CoVibe ska vara i full gång om ett par månader. Det är spännande att få vara med och utveckla något som kan underlätta för så många, avslutar Alex Ghanati.