
Traumazonen i Bålsta – en fristad för samtal och läkning: ”Finns ett tydligt behov”
Traumazonen i Håbo erbjuder samtalsstöd och traumabehandling för våldsutsatta, främst kvinnor, både individuellt och i grupp. Samtalen sker på plats, digitalt eller under en promenad. Till hösten startar även stöd för barn som upplevt våld.
I september 2023 startade Ulrica Drakopoulos Traumazonen – en privat verksamhet med fokus på samtalsstöd och traumabehandling. Efter att ha arbetat 30 år inom förskolan och varit volontär i Kvinnojouren i Bålsta såg hon ett stort behov av stöd för våldsutsatta. När kvinnojouren lades ner blev behovet ännu tydligare, vilket ledde till att hon utbildade sig inom KBT, traumabehandling och samtalsterapi.
– Det finns ett tydligt behov av samtalsstöd idag. Många har svårt att veta vart de ska vända sig, säger hon.
Hennes verksamhet riktar sig främst till våldsutsatta vuxna, i dagsläget till största delen kvinnor. Till hösten kommer hon även att erbjuda Trappansamtal – krissamtal för barn från fyra år och upp till ungdomsåldern som har bevittnat våld i familjen.
Stöd i olika former
Traumazonen erbjuder olika former av stöd, både fysiskt och digitalt. En del föredrar att ses på plats, medan andra känner sig mer bekväma med digitala samtal. För dem som har svårt att sitta öga mot öga erbjuder Ulrica Drakopoulos även ”walk and talk” – där samtalet sker under en promenad eller på en parkbänk när vädret tillåter.
– Det kan vara svårt att prata om sitt trauma, men ibland kan det underlätta att skriva om det. Behandlingen är väldigt individuell och anpassas efter varje persons behov, förklarar hon.
Den 28 april startar hon en samtalsgrupp för kvinnor som behöver stöd i att bygga upp sig själva efter en våldsam relation. Gruppen kommer att träffas vid åtta tillfällen med olika teman och terapeutiska verktyg för att skapa en hållbar förändring.
– Många har varit isolerade och att träffa andra i en liknande situation kan vara otroligt värdefullt. De får stöd av varandra och kan tillsammans hitta tillbaka till den de var innan, säger Ulrica Drakopoulos.
Vill nå ännu fler
Till hösten kommer hon även att starta en digital grupp för att kunna nå ut till ännu fler.
Marknadsföring har varit en utmaning, men Ulrica Drakopoulos arbetar nära personer som jobbar med våld i nära relationer.
Mycket av spridningen sker via mun till mun.
– Det är mig man träffar här. Jag har bott här i 23 år och erbjuder en trygg plats här för de som behöver stöd, säger hon.
Med en kombination av individuell behandling och samtalsgrupper fortsätter Traumazonen att växa, och Ulrica Drakopoulos är fast besluten att göra skillnad för dem som behöver hjälp att bearbeta sitt förflutna och bygga en ny framtid.