Ny pilotetablering av integrerat solcellstak i Bålsta. Från vänster: Johan Björk, kundansvarig Elteknikgruppen, Dan Hallman, vd Elteknikgruppen och Jonas Syrén, administrativ chef Vesivek.

Unikt solcellsprojekt i Bålsta

Ett unikt pilotprojekt har inletts mellan takläggningsföretaget Vesivek och Elteknikgruppen i Bålsta.
– Det integrerade solcellstaket är framtidens tak och vi är glada att Vesivek och Solarstone har valt vår lokal som första stora byggnad att testköra det på, säger Dan Hallman, vd på Elteknikgruppen.

 Elteknikgruppens kontor ligger sedan ett år på Sjövägen i Bålsta i ett stort hus med ett tak på närmare 600 kvadratmeter.

– Vi fick erbjudandet av vår affärspartner Vesivek att göra detta pilotprojekt och vi nappade direkt! Taket på vår byggnad skulle behöva bytas ut inom tio år men i och med det integrerade soltaket så görs nu allt i ett steg och solcellsytan maximeras i jämförelse med om vi lagt ”vanliga solceller”, säger vd:n.

Elteknikgruppen har även köpt in ett 100 kW batteri som ska hjälpa lagra den producerade energin.

På ett solcellsintegrerat tak så täcker solcellerna i princip hela taket, till skillnad från vanliga solcellspaneler.

Solenergi fick uppsving under pandemin 

Solcellspaneler har länge funnits på marknaden och fick ett rejält uppsving under pandemin då elpriserna började rusa.

– Vi har sedan tidigare lagt nytt tak för att därefter installera solceller. Nu har vi tillsammans med Solarstone kommit upp med en helhetslösning som gör att man slipper flera moment, mindre material används och man maximerar ytan på taket. I tidigare version med vanliga solcellspaneler har man inte fått sätta paneler på hela taket, säger Jonas Syrén, administrativ chef på Vesivek. 

Nu har man satt upp byggnadsställningar runt hela byggnaden på Sjövägen och nästa vecka rivs det gamla taket för och förbereds för det nya integrerade solcellstaket att läggas under torsdagen. 

– Det känns oerhört spännande att få vara med på det hör äventyret! Vesivek kommer att sköta allt jobb på taket och när det är klart så ansvarar Elteknikgruppen för kopplingsarbetet av taket som kommer att ha en installerad effekt på 110 kW. Vi hoppas vara redo att börja producera egen el om två veckor och inväntar då bara nätleverantörens klartecken att köra, säger Dan Hallman. 

Så här kan ett solcellsintegrerat tak se ut.

Bjuder in till att komma och följa arbetet på plats

Det här är Vesiveks första installationen av denna teknik på så stor yta. Företaget har under en tid letat efter ett objekt i Bålsta, där de även har sitt huvudkontor. 

– När vi fick höra om Elteknikgruppens hus insåg vi att det var perfekt för vårt pilotprojekt, säger Johan Syrén. 

För den som är intresserad är det bara att komma förbi och inspektera arbetet under nästa vecka. Det kommer att vara liv och rörelse på plats med lett stort arbetslag med lokala montörer från Vesivek, lokalt som från Flen, som ska utbildas i installationen av taket. På plats kommer även att finnas personal från Solarstone, som tillverkar det integrerade sollcellstaket.

– Det känns lite unikt och spännande att bli Sveriges första stora byggnad med ett sådant här tak. Vi kommer till stor del att bli självförsörjande och tar oss ett jättekliv mot att bli klimatneutrala, säger Dan Hallman.

Powered by Labrador CMS