Den nya lokalen på Lindegårdsvägen i Bålsta ger Källan, boendestöd och arbetsstöd bättre förutsättningar att kunna hjälpa sina deltagare till bättre psykisk hälsa.

Viktig flytt i arbetet för psykisk hälsa i Håbo

Flera verksamheter för psykisk hälsa i Håbo flyttar i höst till nya lokaler på Lindegårdsvägen.
– Vi har varit trångbodda en längre tid och utomhusmiljön i de nya lokalerna ger oss stora möjligheter att kunna utveckla våra verksamheter, säger Sara Söderqvist, enhetschef på socialförvaltningen.

Publicerad Senast uppdaterad

De verksamheter som ska flytta in i de nya lokalerna på Lindegårdsvägen är Källan – den öppna verksamheten för personer 18 år och äldre som på olika sätt lider av psykisk ohälsa, boendestöd och arbetsstöd.

– Vi är jätteglada att vi får den här möjligheten att förbättra förutsättningarna för att kunna hjälpa och stötta våra deltagare. Lokalerna ger oss dels större yta, vilket vi behöver, dels möjlighet att på olika sätt kunna erbjuda utomhusaktiviteter, något vi inte kunnat tidigare.

Större möjligheter i och med flytten

Källan samverkar med personal på boendestöd och arbetsstöd som de kommer att dela lokalerna med på Lindegårdsvägen. Boendestöd erbjuds personer med biståndsbeslut som behöver hjälp med struktur och rutiner i vardagen och arbetsstöd är en verksamhet inom arbetsmarknadsenheten som vänder sig till de som har en psykisk ohälsa. 

Sara Söderqvist, enhetschef på socialförvaltningen.

I snitt så har Källan i dag runt 30 till 35 deltagare i veckan som kommer på olika tider.

– En del kommer kanske bara några timmar i veckan till oss, medan andra några timmar om dagen. Det ser väldigt olika ut, och skräddarsys efter deltagarnas behov. En del söker socialt umgänge medan andra behöver kunna sitta mer för sig själva, och det kommer vi bättre att kunna erbjuda möjlighet till när vi flyttar in, säger enhetschefen.

Planerar för öppet hus

Den för verksamheterna nya fastigheten är ett hus med altan på både fram- och baksidan och en stor trädgård.

– Vi har planer på att odla, och ha växthus, om intresse finns. Därtill finns möjlighet att kratta löv, skotta, ja, olika saker där man pyssla och göra något med händerna. Därtill så kan man också bara njuta av att vistas utomhus, vilket i sig är värdefullt.

Man har ännu inget exakt datum på när flytten ska ske men förhoppningen är att flyttlasset ska gå i månadsskiftet oktober/november.

– Det är lite ytskikt kvar som ska åtgärdas, men lyckligtvis är det inga större renoveringsarbeten som behövs. När vi väl är på plats har vi för avsikt att ha ett öppet hus för allmänheten där vi presenterar våra verksamheter och vad de nya lokalerna nu ger oss för nya möjligheter, säger Sara Söderqvist.

Powered by Labrador CMS