
900 år av tro, historia och gemenskap
– Vårfrukyrkan firar stort
Högt över Enköpings takåsar och trädtoppar reser sig Vårfrukyrkan på sin ås, en av Sveriges äldsta församlingskyrkor som fortfarande är i bruk. I år fyller den 900 år – en imponerande ålder för en plats där generationer har samlats för tro, sorg och glädje. Kyrkoherde Lena Brolin ser jubileet som en historisk milstolpe.
– Det känns oerhört speciellt att få vara en del av detta! Vi firar stort med ett digert program under fyra veckor, säger hon.
Firandet inleddes redan på Världspoesidagen med poesiuppläsning, följt av en högtidlig jubileumsmässa. Idag, den 25 mars, dagen då kyrkan enligt traditionen invigdes år 1125, bjuds det på öppet hus och födelsedagsfirande. Mia Samuelsson, guide och projektledare för jubileet, beskriver det som en dag av glädje.
– Vi har födelsedagsfest i kyrkan, och vår kyrkmus Våfflan finns på plats för barnen. Det blir en festlig och öppen dag, precis som vi vill ha det!

Kyrkan berättar sin historia - lager för lager
Vårfrukyrkan bär på en rik historia. Dess äldsta väggar är från 1100-talet, men koret byggdes på 1400-talet och tornet tillkom först på 1800-talet. Under renoveringar på 1900-talet knackades puts bort, och under ytan dolde sig målningar från 1400-talet som försiktigt skrapades fram.
– Det är som om kyrkan själv vill berätta sin historia, lager för lager, säger Lena Brolin.
Kyrkan är fylld av föremål från olika tidsepoker. Dopfunten tros vara från 1400-talet och hittades nedgrävd i en trädgård.

– Vi vet inte om den har stått här eller i någon närliggande kyrka. Kanske kasserades den någon gång och gömdes undan, berättar Mia Samuelsson.
Valvgubbarna som pryder taket väcker också nyfikenhet. De dateras till sent 1400-tal och har varit föremål för flera teorier.
– Vissa tror att de föreställer krigare, andra ser en koppling till Sankt Mårten. Men jag gillar tanken att de representerar församlingen, att det är vi människor som bär upp kyrkan, säger Lena Brolin.

I golvet finns en lucka där besökare kan se det medeltida tegelgolvet som hittades vid en arkeologisk utgrävning.
– Där har folk faktiskt gått i 900 år; skrattat, gråtit, sjungit och tvivlat. Tänk om stenarna kunde tala, säger kyrkoherden med ett leende.
Kyrkor - en levande plats
Kyrkan har genomgått många förändringar. Fram till 1950-talet var dess fasad vitkalkad, men nu syns de ursprungliga grå stenarna. Senast 2013 gjordes ombyggnationer för att göra kyrkorummet mer funktionellt.

– Kyrkor förändras alltid, lite efter behov men också efter tidsanda. Det är en del av att vara en levande plats, säger Lena Brolin.
Vårfrukyrkans jubileum - med något för alla
Jubileet pågår fram till påskdagen och programmet är fyllt av aktiviteter. Förutom gudstjänster och konserter – bland annat med Tomas Andersson Wij – erbjuds guidningar, föreläsningar, bokcirklar, teater och kafé.

– Det finns något för alla! Vi har till och med skapat en ny figur, vår kyrkmus Vårfruvåfflan, som lär barnen om kyrkan i en ny bok, säger Mia Samuelsson.
Jubileet är en påminnelse om att Vårfrukyrkan inte bara är en historisk byggnad, utan också en plats där människor fortsätter att mötas, precis som de gjort i 900 år.
– Fastan får ta en paus, nu är det fest, säger Lena Brolin och skrattar.
För mer information om programmet, besök församlingens hemsida:
https://www.svenskakyrkan.se/enkoping/nyheter/varfrukyrkans-900-arsjubileum