
Återbruk ska stoppa företagares fuskande
Ungefär hälften av företagen fuskade med avgifterna vid återbruket i Enköping. Nu införs ett system där företagsbilar automatiskt får en avgift efter ett besök.
Mellan november 2021 och april 2022 gjordes en kontroll av företagsbilar som slängde skräp på återbruket i Enköping. Kontrollen visade att ungefär hälften av företagen som besökte återbruket slängde mer skräp än de hade betalat för eller betalade inte alls. Företag kunde göra uppemot 800 besök under perioden utan att betala för det.
– Vi lyckades inte fånga upp företagskunderna. Det syntes tydligt, säger Ludvig Ericsson, verksamhetsutvecklare hos Vafab som utöver Enköping även sköter avfallshantering i Västmanland och Heby.
Efter det dokumenterade fusket införs en ny betalningsmodell för företag hos Vafabs återbruk. Från och med den 1 mars nästa år kommer lätta lastbilar som tillhör företag att få betala en avgift på 400 kronor per besök på återbruken. Avgifterna kommer att beräknas automatiskt med hjälp av kameror vid infarten som läser av registreringsskylten. Avläsningskamerorna kommer att börja registrera företagsbilar redan vid årsskiftet medan avgifterna alltså införs den 1 mars.
Vafab finansierar sin verksamhet med avgifter från hushållen och från de företag som väljer att anlita Vafab. Vafab har monopol på hushållens avfall i anslutna kommuner medan företag har möjlighet att vända sig till konkurrerande avfallshantering. Ludvig Ericsson menar att det nya avgiftssystemet kommer att leda till en mer rättvis fördelning av kostnaderna.
– Hushållen har fått täcka företagens kostnader. Får vi nu rätsida på det här kommer vi inte att behöva höja avgifterna för hushållen lika mycket, säger han.
Reaktionerna från företagen har varit blandade. Vissa har räknat ut att den nya betalningsmodellen blir för dyr och att de i stället ska börja slänga sitt avfall i containrar som Vafab får hämta.
Hushållen har fått täcka företagens kostnader
Ludvig Ericsson, Vafab
En vanligt förekommande fråga är vad som händer om en företagare använder sin företagsbil för att slänga sopor som tillhör hushållet, exempelvis vid renovering av det egna huset. Det som händer då är att företaget kommer att få betala en avgift. Ludvig Ericsson menar att det är omöjligt för återbruken att kontrollera om en företagsbil slänger hushållssopor eller företagssopor.
– Vi kan helt enkelt inte avgöra det, säger han.