Enköpingsförfattaren Dan Larsson har skrivit böcker för barn- och ungdomar i över 40 år och har nu precis släppt den tionde boken i serien om Enköpingsdeckarna.

Dan Larsson – 40 år av berättarglädje för barn och unga: "Barnens fantasti har inga gränser"

I över 40 år har Enköpingsförfattaren Dan Larsson underhållit läsare med sina barn- och ungdomsböcker. Nyligen släppte han "Spöket i ödehuset" – den tionde och kanske sista boken i serien om Enköpingsdeckarna.

Publicerad Senast uppdaterad

Enköpingsdeckarna följer de två barndomsvännerna Linnea och Oscar, som tillsammans med sin udda vän Blomman – en före detta uteliggare – löser mysterier. I den senaste boken anordnar en lokaltidning en filmtävling för mellanstadieelever. Linnea och Oscar bestämmer sig för att göra en film om ett övergivet hus på militärens övningsfält, men som vanligt tar händelserna en mystisk vändning som de måste reda ut.

Dan Larsson har hittills skrivit runt 40 barn- och ungdomsböcker.

– Barn är fantastiska – deras fantasi har inga gränser. Jag själv är ganska barnslig trots min ålder, så att skriva för barn och ungdomar har alltid känts naturligt för mig, säger han med ett leende.

– Barn är fantastiska – deras fantasi har inga gränser. Jag själv är ganska barnslig, trots min ålder, så att skriva för barn och ungdomar har alltid känts naturligt för mig, säger författaren Dan Larsson.

Mycket är självupplevt

Författaren, som växte upp i Fanna i Enköping, beskriver sin uppväxt som kärleksfull men enkel. Många av hans egna upplevelser vävs in i berättelserna.

– Min första bok ”Murvelman och spökgrottans hemlighet” bygger på min barndom. Jag växte upp i en av Bahco-kåkarna och var ute på en massa upptåg. Spökgrottan är en plats i Gånstaskogen som jag känner väl till, säger han med plirig blick.

Dan Larssons debutbok emottogs väl av läsarna och bara ett par veckor senare släppte han sin andra bok och har i snitt kommit ut med en bok om året. Några av hans böcker finns inlästa, flera finns som e-böcker och några har även översatts till andra språk.En del av hans verk används också som utbildningsmaterial i skolor. 

Populära deckare

Hans mest sålda bok är ”Mera roliga rim-ramsor”, en rimbok med homonymer (flertydiga ord) som blivit populär i skolorna.

"Spöket i ödehuset" är Dan Larssons tionde bok i serien om Enköpingsdeckarna.

– Mina deckare säljer bäst, men personligen föredrar jag mina tidigare barnböcker, tillägger han.

Författandet har alltid varit en sidosyssla för Dan Larsson, som tidigare arbetade som försäljare och egen företagare. Nu lever han ett mer stillsamt liv med sin fru på Ön i Veckholm.

– Jag kan ju inte skriva tills jag blir 100, så det här kan vara min sista bok. Men jag har svårt att lägga skrivandet på hyllan. Just nu sitter jag faktiskt och korrläser en fantasybok jag skrivit. Det återstår helt enkelt att se vad som händer framöver, säger han.

Powered by Labrador CMS