Tomt. Genom åren har det funnits både restaurang, kafé och kiosk i stationshuset.

Därför står stationshuset tomt i Sveriges närmaste stad

Enköpings järnvägsstation saknar servering

Publicerad

Tågstationen i Enköping byggdes redan i slutet av 1800-talet och den välbevarade byggnaden får ofta beröm av resenärer som passerar. Genom åren har det funnits både kiosk, kafé och restaurang i huset. På övervåningen har det funnits kontor.

Nu saknas all form av servering. Visserligen finns det inom gångavstånd både kafé och restaurang på Drottninggatan. Men intill spåren går det inte att som resenär ens få en slät kopp kaffe.

Fastighetsägare är det statliga bolaget Jernhusen. Erika Wegener, ansvarig för Jernhusens bolagskommunikation, skriver på e-post att bolaget har en dialog med kommunen angående utvecklingen av Myranområdet och stationens roll i sammanhanget.

– Uthyrningen av de kommersiella ytorna och kontoren är något vi ser över i samband med kommunens projekt. Det har funnits visst intresse att hyra de kommersiella ytorna på stationen. Vi tycker dock att det är viktigt att hyresgästerna på stationen har tillräckligt goda förutsättningar för att bedriva en hållbar verksamhet över tid. En anledning till att lokalerna fortfarande står tomma är att det inte funnits intresse från aktörer som vi bedömer har tillräcklig goda förutsättningar för att klara av att bedriva en hållbar verksamhet över tid. Detta inbegriper både kontor och lokaler i gatuplan, skriver Erika Wegener.

Resenärerna är värda mer

Tanken är inte att byggnaden ska stå tom.

– Vår förhoppning är att i framtiden kunna fylla stationen med långsiktigt stabila verksamheter som kompletterar det planerade området och naturligtvis även erbjuder ett mervärde för resenärerna på stationen.

Powered by Labrador CMS