Bengt Öberg och Hans-Göran Tägtström är goda vänner som sedan barnsben alltid gillat äventyr och utmaningar.

De cyklade för livslång vänskap

För 70 år sedan cyklade de två då 5-åriga bästa vännerna, Bengt Öberg och Hans-Göran Tägtström, hela vägen från Örsundsbro till Enköping. Nu firar vännerna 70-årsjubileumet av cykelturen och sin livslånga vänskap.

Publicerad

Bengt och Hans-Göran blev bästa vänner när Hans-Görans familj flyttade till Örsundsbro och flyttade till en fastighet som då ägdes av Bengts mormor och morfar.

– Jag och min familj bodde i Enköping men tillbringade somrarna på gården i Örsundsbro. Jag och Hans-Göran växte upp och har följts åt hela livet från vaggan till idag och har många härliga minnen ihop, bland annat vår första långväga cykeltur 1954 som kom att ta oss hela vägen från Örsundsbro till mjölkcentralen i Enköping, där min pappa jobbade med ombyggnation.

Från Örsundsbro till det gamla Arla-huset

De två herrarna ler båda åt minnet. Intresset för det militära var anledningen till att de två små gossarna tog sina hojjar och gav sig ut på äventyr, i spåren av några stridsvagnar som passerade Örsundsbro.

För att fira sin livslånga vänskap och detta första stora äventyr tillsammans så bestämde sig vännerna att 70 år senare på nytt cykla sträckan.

Bengt Öberg (till vänster) och Hans Göran Tägtström var tidigt glada i sina cyklar. Bilden är tagen något år innan den långa turen från Örsundsbro till Enköping.

– Trafiken och vägarna är ju av lite annat slag idag så det gick inte att genomföra den exakt som då. Vädret var fint om än ganska blåsigt och vi avslutade färden vid gamla Arla-huset, säger Hans-Göran.

En bil följde herrarna på färden ifall de skulle råka få punka.

– Jag som cyklar mycket trodde jag var den starkare och skulle ta täten men jag fick kämpa för att hänga på Hans-Göran. Tänk vad betabockerare kan stöka till det, skrockar Bengt.

– Det där är en ren efterkonstruktion- jag var helt enkelt snabbare, korrigerar Hans-Göran med ett leende.

Nästan lika stolta nu som för 70 år sedan

De två vännerna minns att det var vänstertrafik när de cyklade för 70 år sedan och de konstaterar att idag skulle det vara katastrof om två knattar försökte sig på samma resa.

– 55:an är nu avsevärt mer trafikerad med högre hastigheter. Men när vi tänker tillbaka så var det ganska imponerande hur vi på våra gamla minicyklar lyckades trampa oss hela 2, 3 mil! Pappa blev minst sagt överraskad när vi dök upp på hans jobb och körde sedan tryggt hem oss, minns Bengt.

Jubileumsfärden som ägde rum för ett par veckor sedan, avslutades nu som då vid Arlahuset.

De bästa vännerna på den plats som de som barn startade sin färd från, då bara 5 år gamla.

– Vi var nöjda och nästan lika stolta som första gången. Därefter åkte vi med bil tillbaka till Örsa och avslutade med en jubileumsmiddag med anhöriga på Salnecke Slottscafé, säger Hans-Göran.

"Vi planerar nu för nästa äventyr"

För Bengt och Hans-Göran handlar jubileumsturen delvis om det gemensamma äventyret som 5-åringar, men mer än så handlar den om deras genuina och smått unika vänskap som varat från vaggan fram till idag.

Barndomsvännerna följdes åt hela vägen genom skolgången, även om Hans-Göran gick i skola i Uppsala och Bengt i Enköping. De har delat intresse för sporten och har bland annat tränat och varit aktiva tillsammans i Enköpings Rugbyklubb, strax efter att klubben startades i början av 70-talet. Båda spelade dessutom i landslaget i rugby.

Sida vid sida har de gett sig ut på otaliga resor runtom i Europa; liftat, tågat och kört bil för att nå sina mål.När de delar med sig av sina många äventyr med Ena Håbo-Tidningens reporter så far gliringarna mellan herrarna och skratten avlöser varande. De är lite som ett gammalt gift par som leende gnabbas och avslutar varandras meningar.

– Vi planerar nu för nästa äventyr då vi ska ro en båt med drag från Örsundsbro till Alstassjön. Vi har kvar dokumentation med datum på när vi som barn var ut och fiskade; var alla drag låg och hur många fiskar vi fick. Det blir förhoppningsvis mindre flås än på cykelturen vi tog och förhoppningsvis lite god fisk med oss hem, säger vännerna och ler.

Powered by Labrador CMS