Sörjd och saknad. Ljus och blommor på Stortorget i Enköping efter mordet.
Sörjd och saknad. Ljus och blommor på Stortorget i Enköping efter mordet.

Direktör åtalas för arbetsmiljöbrott efter LSS-mordet i Enköping

Åklagare kritisk mot ensamarbete och knivar på boendet

Publicerad Senast uppdaterad

På måndagen väckte åklagaren åtal kopplat till LSS-mordet, där en man i november 2022 mördade en 19-årig kvinna anställd på ett LSS-boende i Enköping.

Mannen dömdes i februari 2023 till rättspsykiatrisk vård för mord. Åtalet som nu väcks gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Den åtalade är vd för bolaget Serigmo Care som driver vårdboendet.

– I sin egenskap av vd för bolaget har den åtalade varit ansvarig för den mördade kvinnans arbetsmiljö. Utredningen har visat att det finns brister i bolagets systematiska arbetsmiljöarbete. Bolaget har inte genomfört en tillräckligt noggrann riskbedömning och därmed inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att gärningsmannen inte kunnat utöva våld mot personal. En riskbedömning skulle bland annat ha föranlett att ensamarbete inte var tillåtet samt att knivar inte var tillgängliga. Om någon av dessa åtgärder vidtagits hade händelsen med hög grad av sannolikhet kunnat undvikas, säger senior åklagare Jennie Nordin, som har lett förundersökningen.

Yrkar även på miljonböter för företaget

Åklagaren yrkar också att bolaget ska betala en företagsbot på 2 miljoner kronor eftersom brottet begicks i utövningen av bolagets näringsverksamhet.

Arbetsgivarens advokat Göran Smedberg säger att både vd:n och företaget förnekar brott. 

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt sorgligt för alla inblandade, den här händelsen. Vi ser fram emot att det blir en rättslig prövning av den här frågan. Vi kommer lägga fram vårt perspektiv i form av en rättslig argumentation och bevisning i rätten, säger Göran Smedberg till tidningen Arbetet.

Powered by Labrador CMS