Fortsatt jobb för utsatta kvinnor – i nya lokaler. Utökade ytor erbjuder bättre möjlighet att ta emot kvinnor och barn än Kvinnojouren i Enköping tidigare hade.

Ekonomiskt lyft för Kvinnojouren i Enköping – i nya lokaler: ”Fortsätta vårt viktiga arbete”

År 2025 får Kvinnojouren i Enköping ett rejält lyft i sitt verksamhetsbidrag från kommunen – från 985 000 kronor till 1 790 000 kronor. ”Det är glädjande och ger oss möjlighet att fortsätta vårt viktiga arbete med att stödja våldsutsatta kvinnor och barn i Enköping”, säger Ritva Pohjola, verksamhetsledare.

Publicerad

Trots den kraftiga ökningen av verksamhetsbidraget innebär det inte att Kvinnojouren i Enköping kan expandera.

– Bidraget täcker i första hand kostnaderna för att behålla våra tre heltidsanställda och att betala för lokalerna samt volontärernas utgifter. Det tryggar den nuvarande verksamheten vi har, förklarar verksamhetsledaren.

Kvinnojourens arbete är helt beroende av bidrag från kommunen och Socialstyrelsen. Utöver det söker de själva andra finansieringsmöjligheter, från organisationer som exempelvis Rädda Barnen.

Kvinnojouren i Enköping

Kvinnojouren verkar mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation och erbjuder råd, stöd och skyddat boende för utsatta kvinnor och barn

Håller till på Torggatan 28 c och kontaktas enklast via mejl: info@ kvinnojourenenkoping.se eller på telefon: 0171-44 02 24

Man kan också kontakta deras chatt som är öppen tisdag, onsdag och torsdag kl. 9-10 samt söndag 19-21

Kontorstelefonen är öppen måndag till torsdag 8.30–15.30 och fredagar 8.30–11.30. (lunchstängt 12-13)

– Alla gåvor, donationer och kollekter går oavkortat till Gertrudhjälpen, som stöttar våldsutsatta kvinnor och barn ekonomiskt, säger Emma Jernberg, kurator på Kvinnojouren i Enköping.

Genom Gertrudhjälpen kan kvinnor och barn få ekonomisk hjälp för att exempelvis köpa möbler till ett eget boende eller för att åka på en kortare resa med sina barn.

Kvinnojouren i Enköping består idag av tre heltidsanställda, 18 volontärer samt sex styrelsemedlemmar. En av de anställda är för tillfället föräldraledig, vilket påverkar arbetsbördan.

– Vi gör vårt bästa med de resurser vi har, men när vi är färre behöver vi göra andra prioriteringar, säger Ritva Pohjola.

Det är oerhört viktigt att de som är våldsutsatta får möjlighet att prata

Kvinnojouren har nyligen flyttat in i nya lokaler på Torggatan 28 c, med två samtalsrum och ett barnrum.

– Vi är mycket nöjda med de nya lokalerna. Här har vi bättre möjlighet att ta emot kvinnor och barn än vi hade tidigare, säger Emma Jernberg.

Hittills i år har den öppna verksamheten haft 50 nyinskrivna, en siffra som är liknande tidigare år. Förra året hade de totalt 78 nyinskivna. 

Gratis stöd

Kvinnojouren arbetar dagligen mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation och erbjuder stöd och råd till utsatta kvinnor och barn i Enköping, och även Håbo, som idag saknar en Kvinnojour.

Det kostar inget att söka stöd hos Kvinnojouren och man kan välja att vara anonym. Utöver stödsamtal kan de hjälpa till med kontakter med myndigheter och informera om rättigheter, till exempel vid rättegångar eller vårdnadstvister.

Kvinnojouren i Enköping erbjuder också skyddat boende för kvinnor och barn som hotas eller utsatts för våld. Det är då socialtjänster från andra kommuner som kan göra en placering i deras skyddade boende.

– Det är oerhört viktigt att de som är våldsutsatta får möjlighet att prata, och ju fler tillfällen som ges, desto större blir hoppet om en bättre framtid, säger Ritva Pohjola.

Den nya lokalen med två samtalsrum och ett barnrum erbjuder bättre möjlighet att ta emot kvinnor och barn än de hade tidigare.
Powered by Labrador CMS