Under ljusmanifestationen i Enköping i lördags kunde man köpa ljus från Kvinnojouren i Enköping. På bild från vänster: Emelie Boman, trygghetsstrateg på Enköpings kommun, samt poliserna Malin Persson och Philip Dolfie.

Enköping och Håbo enade mot våld i nära relationer

Förra veckan genomfördes en rad olika aktiviteter i Enköping och Håbo i samband med ”En vecka fri från våld”.
– Var fjärde kvinna i Sverige har någon gång upplevt våld i nära relation och det är ett av våra största samhällsproblem i dag, säger Malin Persson, kommunpolis LPO Enköping/Håbo.

Publicerad

Polisen och Enköpings- och Håbo kommun har under vecka 47 haft flera aktiviteter gällande våld i nära relation och sexuellt våld.

– Årligen dödas mellan tio och 15 kvinnor av våld i nära relationer och vi behöver upplysa och nå ut i tid om det tidiga våldet för att kunna förebygga och förhindra en dödlig utgång, säger hon.

Inte en privat sak

Enligt kommunpolisen så växer ungefär vart sjunde barn upp i hem där det förekommer våld.

– Det ökar risken för barnen att senare i livet antingen själva bli utsatta för våld eller att bli de som utsätter. Vi måste gemensamt kämpa för att rädda dessa barn och stärka upp med trygga vuxna runt barnen.

För att brotten ska minska måste alla inse att det inte är en privat sak utan att alla måste hjälpas åt.

– För att polisen ska kunna göra något åt problemet behövs tips och vittnesmål från allmänheten.

I arbetet kring ”En vecka fri från våld” så jobbade man mycket i Enköping med informativa föreläsningar medan man i Håbo kommun lade mer fokus på aktiviteter.

Bild tagen när Ung Håbo hade ”Snack om våld” på Generator, förra veckan.

– Under kampanjen anordnades digitala och fysiska aktiviteter för att öka kunskapen kring våld i nära relationer och informera om vad du kan göra om du eller någon i din närhet behöver hjälp och stöd. Polisen medverkade i flera av aktiviteterna, berättar Malin Persson.

Utöver att allmänt informera om våld i nära relation och sexuellt våld så kretsar arbetet mycket kring det förebyggande arbetet.

– Det är oerhört viktigt att jobba förebyggande, redan i skolorna. Vi måste prata om vad våld är, vad man kan göra om någon utsätts för våld och hur vi kan förebygga det, säger Emelie Boman, trygghetsstrateg på Enköpings kommun.

”Komplext arbete”

Arbetet med våld i nära relation pågår så klart året om, både inom polisen likväl som i kommunerna och dess olika verksamheter, men under just ”En vecka fri från våld” så samverkar man bredare och lägger lite extra vikt vid samhällsproblemet.

– Det är ett komplext problem, och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men det viktiga är inte var utan att man börjar: att man vågar prata om det och fråga. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något – det är det viktigaste budskapet, säger Emelie Boman.

"En vecka fri från våld" är oerhört betydelsefull, anser Håbos kommundirektör Teresa Zetterblad som under flera år arbetat med våld i nära relationer. Här deltar hon i en panel under "En vecka fri från våld".

Håbos kommundirektör Teresa Zetterblad menar att genom att uppmärksamma en så viktig fråga genom en särskild fokusvecka, så skapas möjlighet att höja kompetensen hos medarbetare.

– Det ger också tillfällen för invånare att lära sig mer och bidra till att stoppa våld i nära relationer. Att stoppa våld är ett ”hela samhället-arbete” där vi alla behövs.

Kampanjsamverkan mellan kommunerna med dess olika verksamheter och polisen minskar enligt trösklarna för annan samverkan, menar Malin Persson, vilket är mycket positivt.

– Alla tycker det är viktigt och alla kan verkligen hjälpa till i samhället, med allt från barnmorskan, mödravården, hemtjänsten, skolan, arbetsplats till privatpersoner. De flesta av oss känner någon som utsatts och alla kan göra något.

Powered by Labrador CMS