Stor glädjeyra på Enköping Pride i helgen.

Enköping Pride: ”Kärlek är kärlek”

I lördags anordnades Enköpings första pridefestival – en glädjefull manifestation av kärlek och rätten att få vara precis den man är och älska den man vill.

Publicerad Senast uppdaterad

Den ideella föreningen Enköping Pride står bakom den stora folkfesten med samma namn, med stöd från bland annat privata aktörer, politiska partier, Svenska Kyrkan, kommunen, organisationer och verksamheter.

Prideparaden i lördags såg sin start i Skolparken.

– Vi har kämpat hårt för den här dagen och det har varit svårt att förutspå hur många som skulle komma. Vi kände att, ja, men kommer det tio personer som vill vara där, då är vi nöjda, säger Teresa Haake. 

"Helt magiskt"

Nu blev det många fler, runt 1 000 besökare i Skolparken, och minst 400 i paraden. 

– Det var helt magiskt och vi är fortfarande som i chock över hur lyckat allting blev.

Dagen inleddes med en folkfest i Skolparken, följt av en parad runt i centrum.– Det blev verkligen en dag i kärlekens tecken fylld med glädje, musik och hbtq+ i fokus. Många Enköpingsbor var på plats, gamla som unga, och vi hade även besökare från bland annat Bålsta, Uppsala, Stockholm och Dalarna.

Höjer flaggan för fri kärlek.

Pride Enköping kommer tillbaka

Föreningen Enköping Pride har på sex månader gått från sex ledamöter till runt 70 medlemmar.

– Och under lördagen fick vi ytterligare medlemmar. Känns fantastiskt roligt! När vi gick i paraden och vände oss om och såg alla glada människor, viftande flaggor och paraden som sträckte sig så långt ögat kunde nå – det var sann glädjeyra!

Styrelsen har redan börjat tänka och småprata om nästa års festival, så för alla som undrar så kommer Enköping Pride tillbaka nästa år igen och fyller gatorna på nytt med kärlek i regnbågens alla färger.

Salome Thorsson Ebacha (från vänster) och Vanessa Ebacha
– Enköpings första pride är ett jättebra arrangemang! Det är en massa folk som går samman och sprider glädje och kärlek. Vi ser redan fram emot nästa års Enköping Pride.
Georg Olsson (MP):
– Vi är inbjudna som parti och sponsrar även dagen. Det är många olika människor här – det är en dag som betonar allas rätt att vara olika. Dagar som dessa behövs, de förbättrar och stärker hela samhället.
Nikki Sollid
– Den här dagen är otroligt viktig! För mig representerar den frihet. Jag har varit på Stockholm Pride nästan alla år. Enköping Pride är mer en gräsrotsrörelse - ett superhärligt och betydelsefullt arrangemang!
Powered by Labrador CMS