Brinner för musik. Sedan Kari Ylivallo gick i pension så jobbar han 25 timmar i veckan med musik och skriver och spelar in sina egna låtar. Han har nyligen kommit ut med sitt sjunde album.

Enköpings musiklärarprofil: Jag inspireras av händelser och känslor

Kari Ylivallo har jobbat med musik i över 55 år. Han pensionerade sig för åtta år sedan efter 40 år som lärare i Enköping och skriver nu mer musik än någonsin. I dagarna släppte han sitt sjunde album.

Publicerad Senast uppdaterad

Enköpingsmusikern Kari Ylivallo har varit musikintresserad i hela sitt liv och började aktivt spela och sjunga då han fick sin första gitarr av sina föräldrar som 14-åring.

– Musik har alltid fascinerat mig, och den blev riktigt stor för mig när Beatles kom. Då skapade jag och två kompisar mitt första av många band och vi gjorde några spelningar i Kiruna, där jag bodde.

Även senare i livet, som lärare, så spelade musiken en viktig roll då han undervisade i ämnet i 35 år.

Gick i pension för musiken

Kari Ylivallo valde att gå i pension ett år tidigare för att kunna ägna mer tid åt musiken.

– Jag bestämde mig för att jag från första dagen som nybliven pensionär skulle hålla på med musik 25 timmar i vecka. Det gör jag fortfarande och har en timer jag ställer.

I början satt han mest och övade men började snart skriva egna låtar. I dag har han runt 400 låtar som han själv har skrivit.

– Jag inspireras av händelser och känslor. Det är fascinerade och tvingar mig att gå in i mig själv. Jag skriver en rad och ser sedan vart raden vidare för mig.

"How many likes do you need"

Musikerns texter inspireras delvis av egna upplevelser men även andras och samhället i stort. 

– En av låtarna på det senaste albumet, inspirerades av en enkät i en dagstidning där ungdomar fått svara på frågor om sociala medier. Låten, tillika albumet, heter ”How many likes do you need”.

Musiken är en värdefull hobby för Kari Ylivalla och utvecklar hans kreativitet. Här syns han med sin hund Vissla.

Till det senaste albumet har han även skrivit en relationsballad, ”Didn´t I”, som han sjunger med sin dotter Johanna.

Kari Ylivallos allra första album där han sjunger, ”Not so boring”, innehöll en blandning av stilar, och det gäller även hans senaste.Han har genom åren bland annat influerats av Beatles, Steely Dan och Yes, och är en stor allätare av musikstilar.

– Är man i min ålder har man upplevt många olika epoker av musik och gällande senaste plattan så finns där bland annat inslag av både pop, jazz och sing- & songwriter.

"Hur många som lyssnar är mindre viktigt"

Genom åren har Kari Ylivallo jobbat med många lokala musiktalanger och profiler, däribland Micke Littwold, Staffan Bothsén, Björn Johansson, Janne Taxén, Linda Andersson, Therese Knutsson, Jocke Göransson, Mattias Norell och Johanna Cromer.

– Jag har haft så många fina samarbeten och band och spelat runt hela Sverige och även en hel del i Finland. Nu blir det inte så många spelningar utan jag tillbringar min mesta tid i studion hemma.

Kari Ylivallos musik finns att lyssna på Spotify och Youtube.

– I dag ger jag ut mer musik jag skapat helt själv. Hur många som lyssnar är mindre viktigt idag. Processen är viktig – det är värdefullt att ha något att göra och särskilt när det är något som ligger mig så varmt om hjärtat som musiken gör.

Powered by Labrador CMS