Omdiskuterat. Fagerudd konferens.
Omdiskuterat. Fagerudd konferens.

Fagerudd Konferens bestrider beslut om brandsäkerheten

Räddningstjänsten kräver stora investeringar för att brandsäkra anläggningen medan företaget har en annan uppfattning

Publicerad

Räddningstjänsten Enköping-Håbo har vid en inspektion hittat ett stort antal brister på Fagerudd konferensanläggning i Bredsand. 

Så säger lagen

"Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand."

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Källa: riksdagen.se

Räddningstjänsten kräver en anpassad ventilation i flera av byggnaderna. Om en brand skulle uppstå är risken stor för att brandröken sprider sig mellan rummen via ventilationssystemet, menar räddningstjänsten. Det gör det svårare för människor att hinna ta sig ut innan röken blir för farlig. Räddningstjänsten kräver därför att det installeras så kallade brandgasspjäll som ska hindra att brandröken sprids via ventilationen. Dessa ska kombineras med en funktion som stänger spjällen och stänger av fläktarna när brandlarmet går.

Räddningstjänsten kräver också att det installeras nödbelysning i flera av byggnaderna. Det innebär helt enkelt belysning för att människor ska hitta ut ur byggnaderna vid brand. Den ska fungera under en timmes tid även efter ett strömavbrott.

Räddningstjänsten kräver vidare bättre utrymningsvägar i samtliga byggnader. På vissa platser måste de boende utrymmas med hjälp av stegar. Det ökar risken för skador eller att människor inte vågar ta sig ut ur byggnaden.

Tycker att räddningstjänsten går för långt

Fagerudd Konferens och fastighetsägaren Lyckornagruppen AB har överklagat räddningstjänstens beslut till länsstyrelsen.

– Vi söker inte konflikt i det här läget. Vi vill ha ett gott samarbete med räddningstjänsten. Men vi anser att handläggaren går för långt, säger Sebastian Tarkowski, vd för Fagerudd Konferens.

Vad som kan krävas för att brandskydda en byggnad regleras bland annat av Lag om skydd mot olyckor, LSO. Fagerudd Konferens skriver i sin överklagan att lagen säger att åtgärderna ska vara i "skälig omfattning". Att genomföra samtliga åtgärder som räddningstjänsten kräver skulle innebära oproportionerligt höga kostnader både i investeringar och i form av avbrott i verksamheten.

När det gäller kraven på åtgärder av ventilationen menar Fagerudd Konferens att det inte är säkert att åtgärderna faktiskt skulle innebära en förbättring av brandsäkerheten. Det behövs en "fackmannamässig bedömning".

Fagerudd Konferens ifrågasätter även kraven på att byta ut brandstegar mot brandtrappor. Det skulle vara en väldigt stor åtgärd som endast skulle förbättra säkerheten för enstaka rum. Saken borde därför utredas bättre.

Gällande krav på nödbelysning håller Fagerudd Konferens med om att det finns brister. Detta kommer att åtgärdas.

– Vi har påbörjat det, säger Sebastian Tarkowski.

Sebastian Tarkowski vill understryka att Fagerudd Konferens har lagt ner mycket resurser på brandsäkerheten. Anläggningen har ett modernt fungerande brandlarm med rökdetektorer. Det görs årligen brandskyddsgenomgångar med företagen Presto och Securitas. Fagerudds personal övas inför utrymningar och när det har gått falsklarm har det visat sig att allt fungerat som det ska.

Sebastian Tarkowski säger att räddningstjänstens personal ibland kommer som gäster till konferensanläggningen och att de är välkomna igen.

– Vi vill att de gärna kommer förbi. De gör ett otroligt viktigt jobb, säger han.

 

 

     

Powered by Labrador CMS