Försvarsmakten. Arkivbild.

Försvarschef i Enköping anmäls för fifflande med förmåner

En chef inom det militära anklagas för "hög grad av misskötsamhet"

Publicerad

En överste har anmält en chef inom Försvarsmakten i Enköping. Enligt anmälan ska chefen ägnat sig åt "en hög grad av misskötsamhet, illojalitet gentemot arbetsgivarens styrningar i flera fall samt bristande omdöme som chef". Enköpingschefens agerande ska ha åsamkat Försvarsmakten ekonomisk skada.

En utredning visar att Enköpingschefen har hög olovlig frånvaro. När han har registrerat sin arbetstid har han räknat med resorna till och från bostaden i Stockholm. Under perioden maj 2023 till och med februari 2024 visar det sig att minst 123 timmar avviker.

Vidare ska chefen åt en av sina underlydande ha beviljat hyrbil och restidsersättning under lång tid för resa mellan bostad och arbetsort. Den underlydande ska därmed anses ha erhållit en oskälig förmån. Detta ska ha kostat skattebetalarna cirka 130 000 kronor.

Hade konferens på slottet

Enköpingschefen ska också ha varit för frikostig när det gäller representation och gåvor. Exempelvis ska han ha för personalen på sitt kontor anordnat en konferens på Haga slott till en kostnad av mer än 190 000 kronor.

Några av chefens underlydande har också fått gå kurser som inte anses nödvändiga för deras arbetsuppgifter. Dessa kurser har bland annat handlat om "coachande ledarskap" och "agilt ledarskap".

Ärendet ska nu prövas av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Powered by Labrador CMS