Stadsdelen Platskolan är det kvarter där bland annat Stora Coop med parkering, gamla padelhallen och billhallen ligger.

Kvarteret Plantskolan – en satsning för en mer levande stadsdel

Enköping växer och utvecklas och kommunen planerar nu för en ny stadsdel som man kallar Plantskolan.
”Det gäller kvarteret Sandgatan, Kaptensgatan, Torggatan och Västra Ringgatan som vi tänker ska bli en integrerad del av centrum med både verksamheter, bostäder och mer grönska”, säger Isabell Eklund, projektledare stadsutveckling.

Publicerad Senast uppdaterad

I våras inledde kommunen en dialog med invånare och företagare och tog reda på vad man kände för området.

– Vi pratade bland annat med barn och unga; handbollslag, en klass på Westerlundska samt kommunala pensionärsrådet och tillgänglighetsrådet. Det skedde samtal på plats, och åsikter delgavs även av invånare via en enkät. 

– Vikten av en matvarubutik i området gjorde sig tydlig samt att många upplevde att det inte kändes tryggt att röra sig i området. Där finns många mörka baksidor och hörn - trygghetskänslan i området är en stor prioritet.

Det kommer att förläggas en livsmedelsbutik i området men på en ny plats och man kommer att integrera parkering i själva byggnaden.

Kommer alltid att finnas en livsmedelsbutik öppen

Man planerar för en matvarubutik i ett nytt läge på området.

– Det blir en etappbyggnad så det alltid finns en butik öppen och parkeringen kommer att integreras i samma byggnad som butiken. Genova, fastighetsägaren, har ambitionen att göra om i området, riva de tomma butikslokalerna såsom padel- och bilhallen och komplettera med bostäder, säger Isabell Eklund.

Sandgatan med baksidan av den gamla padelhallen och billhallen en bit bort, som båda på sikt ska rivas.

Övriga större företag i kvarteret som Ryds Bilglas, Novisen och Kompassen, kommer att bli kvar utan förändring.

– De ligger så nära och påverkas av projektet, därför inkluderar vi dem men ändrar inget där.

Inför projektet Plantskolan så inledde kommunen med dialog med invånarna för att utifrån svaren komma med ett förslag.

– Det känns viktigt att i första hand ta reda på hur man tycker området fungerar idag. Därefter kommer vi med ett förslag, ett planprogram som beskriver hur området kan utvecklas och vad som är viktigt att tänka på i den fortsatta planeringen.

”Tänker större och längre i utvecklingen av centrum”

När programförslag är klart genomförs ett samråd för att få in synpunkter på förslaget för vidareutveckling. Därefter tas det fram en detaljplan, vilken blir utgångspunkten i hur kvarteret får och ska bebyggas och utformas. När den sedan vunnit laga kraft, vilket kan ta upp till två år, så kan man börja bygga i området, vilket beräknas ske under 2026/2027.

– Det är ett spännande projekt där vi har för avsikt att bidra till att omvandla kvarteret till en mer levande stadsdel. Vi vill i samband med detta också förlänga Sandbrogatan ned mot kajen och hamnen. Vi kallar det Hamnstråket. Vi försöker tänka större och längre i utvecklingen av centrum. 

Niklas Schönning är projektledare stadsutveckling för fastighetsägaren Genova Property Group som äger det berörda området.

– Vi har ett nära samarbete med kommunen som fungerar toppen och, som långsiktig aktör, ser vi framemot att fortsätta utveckla området till en naturlig fortsättning av Enköpings stadskärna, säger han.

Powered by Labrador CMS