
Lokala livsmedel lockar till Landsberga gård
Landsberga gårdsbutik är inriktad på lokalproducerad mat

Närproducerat är ett begrepp som ofta förekommer i diskussionen om miljö och hållbarhet. Landsberga gårdsbutik i Enköpings kommun vill vara en "knutpunkt för den uppländska matkulturen". Den viktigaste varan i butiken är ägg och mjöl från den egna gården.
– Det kan inte vara mer närproducerat än så, säger Per Sandqvist, som driver gården och butiken tillsammans med sin bror Joakim.
Utöver de egna äggen och mjölet finns också honung från Landsberga. Färskt bröd, bakat på gårdens eget mjöl, levereras varje vecka från lokal bagare.
Vidare säljs produkter från andra platser i Uppland. Det finns nötkött, griskött, kyckling och charkvaror så som köttfärs, hamburgare, korv och skinka. Det finns olika produkter från frukt så som must, sylt, saft, läsk och äppelcidervinäger. Torkade ärtor och rapsolja produceras också i Uppland.
Det kan inte vara mer närproducerat än så.
Per Sandqvist, Landsberga gårdsbutik
Färska grönsaker finns lokalt men det har butiken slutat att ta in.
– Kunderna är vana vid billiga importerade grönsaker och väljer bort lokalt odlat, säger Per Sandqvist.
Inlagda syrade närproducerade grönsaker går däremot bra.
Till sist finns produkter där inte råvaran är från Uppland men där slutproduktionen görs i länet så som till exempel kaffe.
Om någon skulle vilja vore det i princip möjligt att bara äta uppländsk mat. Det som saknas är framför allt mejeriprodukter som mjölk, fil, smör och hårdost.
– Det finns mjölk, men den går inte att särskilja från det övriga flödet, säger Per Sandqvist.
För att få ett större utbud har Landsberga gårdsbutik även produkter från närliggande län.
Gårdsbutiken har även ett eget kafé med lunchservering där de egna äggen och mjölet är viktiga ingredienser i det som serveras.
– Att enbart ha en butik med bara närproducerat hade varit mer utmanande. Men i kombination med ägg, kafé och luncher så går det, säger Per Sandqvist.
Han berättar att verksamheten fick ett uppsving under pandemin och tror att kriget i Ukraina också kan leda till ett ändrat synsätt.
– Det har gett en medvetenhet om betydelsen av den lokala livsmedelsproduktionen, säger Per Sandqvist.
Den lokala äggproduktionen har också visat sig vara stabil. Under påsken var det äggbrist i många butiker på grund av salmonellasmitta. Landsberga gård levererade däremot samma mängd ägg som vanligt. Men när de större butikerna efterfrågar mer ägg går det inte så snabbt att öka produktionen.
– Vi har inte mer ägg än vad hönorna värper, säger Per Sandqvist.
Sommarens väder har gett dåliga skördar. Men fördelen för Landsberga gård är att det vete som inte får tillräckligt hög kvalité för att bli bröd i stället kan användas till att fodra hönsen med.