Lovande kräftsäsong: ”God tillgång i år”
Att äta kräftor på sensommaren är en djupt förankrad svensk tradition. Ica Supermarket Westerlund i Enköping har nu bunkrat upp rejält med det älskade kräftdjuret.
Den 7 augusti var det kräftpremiär i Sverige och många passar på av att avnjuta de dillkokta skaldjuren tillsammans med goda vänner på kräftskiva.
– Premiären var förr väldigt speciell och efterlängtad. Nu har man tillgång till kräftor året om, vilket förstås har sina fördelar, men jag personligen saknar lite premiären. Det är inte lika traditionsenligt längre, säger Åza Holm, butikschef.
På Ica Supermarket Westerlund kan man köpa såväl färska som frysta kräftor.
– För runt 20 år sedan sålde vi nästan bara frysta kräftor. Idag är det de färska som vi säljer mest av. Man planerar inte på samma sätt idag så de färska kräftornas smidighet och smak gör att efterfrågan på dem är stor, säger Johan Lindblom, Ica-handlare.
För några år sedan rådde det brist på kräftor men i år är förutsättningarna goda för att få tag på dem.
– Det är god tillgång på kräftor i år, till skillnad från surströmmingen som det råder brist på, säger han.
På Ica Supermarket Westerlund har man både svenska, turkiska och kinesiska kräftor, såväl färska som frysta.
– Efterfrågan på svenska kräftor har ökat, trots att de är dyrare, vilket är roligt. Men vår huvudsakliga volym ligger på de importerade, säger Åza Holm.
Även om kräftpremiären som sådan har tappat kraft så är trycket extra stort på kräftor under sensommaren.
– Och inte bara kräftor. Det är generellt stor åtgång på skaldjur och vi ser en tydlig trend i att man inte bara serverar kräftor på en kräftskiva, utan även andra skaldjur som räkor, musslor, krabbor och humrar. Och till det inhandlas eller lagas ofta västerbottenpaj, räkröror, aioli och andra mumsiga tillbehör. Det blir mer som en stor härlig skaldjursfest, säger Åza Holm.