På Joar Blå hålls hålls under tisdagen en minimässa mellan klockan 13 och 20 idag där man kan ta del av olika metoder, material, kunskaper, erfarenheter och arbetssätt för att möta barn och ungdomar som växer upp med missbruk och psykisk ohälsa i hemmen. På bild: Jan-Ove Ragnarsson, IOGT-NTO:s representant i nätverket.

Maia-nätverket kämpar för barn i utsatta miljöer: ”Ett oerhört viktigt samhällsproblem”

Många barn växer i dag upp i familjer med missbruk och psykisk ohälsa. Maia-nätverket i Enköping erbjuder information och kunskap om hur det kan vara att växa upp i en utsatt livssituation och var och hur man kan få hjälp.

Publicerad Senast uppdaterad

Maia-nätverket grundades i Enköping för runt tio år sedan och består av representanter från kommunala förvaltningar och ur civilsamhället – Enköpings kommuns Socialförvaltning, Vård- och omsorgsförvaltning, Utbildningsförvaltning, Upplevelseförvaltning, Svenska Kyrkan, Blå Bandet Uppsala län, IOGT-NTO Öst samt studieförbundet NBV.

– Barn som växer upp i utsatta livssituationer är ett oerhört viktigt samhällsproblem och vi försöker få ökat engagemang utanför myndighetssfärerna och lyfta perspektiv som civilsamhället har, säger Jan-Ove Ragnarsson, IOGT-NTO:s representant i nätverket.

Vill upptäcka tidigt

En del av Maias verksamhet är erfarenhetsutbyte och den andra att sprida kunskap.

– Vi verkar för att förbättra förutsättningar för att tidigt kunna upptäcka barn och unga som far illa och sprida kunskap som verktyg till vuxna om hur de kan vara till stöd. 

Det anordnas föreläsningar, kurser och studiecirklar och idag tisdag genomförs en minimässa som är öppen för allmänheten fram till klockan 20.00 ikväll.

– Vi har ett fullspäckat program på Joar Blå där man kan ta del av olika metoder, material, kunskaper, erfarenheter och arbetssätt för att möta barn och ungdomar som växer upp med missbruk och psykisk ohälsa i hemmen. Vi har även filmvisning, ledarutbildning och annat som kan vara stöd till barn och unga i behov.

En viktig del av Maias verksamhet är erfarenhetsutbyte och att sprida kunskap. Det görs bland annat här på en minimässan på Joar Blå som är öppen för alla att besöka.

”Oroväckande siffror”

Man räknar med att mellan 8 och 17 procent av barn idag i Sverige växer upp i utsatta miljöer.

– Det är oroväckande siffror och andelen kan vara högre än så. Det är ett stort samhällsproblem som behöver ett brett och gemensamt samhällsengagemang. På minimässan har vi stor mångfald i medverkande och i typ av inslag och alla är välkomna att besöka oss under såväl dagen som kvällen. Alla ska kunna vara med – professionella och ideella, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Uppskattad kurs för vuxna

En annan viktig del i Maias verksamhet är en återkommande kurs – ”Vara vettig vuxen”. Kursens syfte är att stärka föräldrarnas roll och på så sätt förbättra förutsättningar för barn i utsatta förhållanden.

– Det är en mycket uppskattad kurs som vi brukar genomföra en till två gånger om året med sex träffar. Målgruppen är föräldrar och under kursen vi höll i höstas hade vi mellan 12 och 16 deltagare, säger Jan-Ove Ragnarsson.

Med en snäv budget verkar nätverket för att nå ut längre och bredare än tidigare och mässan är en viktig del i det.

Maia-nätverket och minimässan är bra exempel på hur kommunens olika verksamheter, föreningsliv och civilsamhälle samverkar och sätter barnens bästa i fokus, menar Michael Sjöberg, enhetschef Unga, sammankallande för Maia-nätverket.

– Genom samverkan når vi ut bredare, kompletterar varandra och skapar synergier. Vi arbetar alla med samma barn och alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt, säger han.

Powered by Labrador CMS