MBU ökar förståelsen för uniformsyrken
Tolv ungdomar hade nyligen sin slutövning för Människan bakom uniformen (MBU).
– Kursen blev allt jag hoppats på och mycket mer. Jag avslutade den som en ny människa och känner starkt för polisyrket, säger Frida Ogenhall, deltagare i MBU Enköping.
Onsdag den 29 november ägde slutövningen rum för höstens MBU-deltagare. Ungdomarna delades upp som poliser, räddningstjänst- och ambulanspersonal. De fick larm från respektive station om en trafikolycka som de ryckte ut till.
– Ungdomarna gjorde ett gediget arbete på plats där vi iscensatt en smitningsolycka med flera svårt skadade. Arbetet pågick intensivt under en timme och anhöriga fick var åskådare, säger Ingela Keijser, MBU-samordnare på Enköpings kommun.
”Skapa bättre relationer”
MBU ger ungdomar i åldrarna 15 till 20 möjligheten att prova på och lära känna personer som främst jobbar inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård.
– Målet med MBU är att skapa bättre relationer mellan ungdomar och anställda i uniformsyrken, samt väcka intresse och förståelse för dessa jobb, säger Ingela Keijser.
Den första MBU-enheten startade i Sverige 2010 i Göteborg efter en rad ungdomsoroligheter och skadegörelser. MBU Enköping hade sin första kurs hösten 2019. Medverkande aktörer är förutom kommunen, ambulansen, Försvarsmakten, räddningstjänsten, polisen, Securitas och Enköpings Hyresbostäder.
– Sex tjejer och sex killar deltog i utbildningen från den 13 september till den 6 december. Engagemanget har varit stort från både ungdomar och medverkande aktörer. Jag är mållös över hur mycket våra fina ungdomar lärt sig och den oerhörda utveckling de gjort, säger Ingela Keijser.
Vill satsa på polisyrket
Frida Ogenhall, deltagare i höstens MBU i Enköping, hörde först talas om MBU via en kompis som gått utbildningen.
– Jag var lite intresserad av att bli polis och när jag fick höra om MBU så sökte jag in. Kursen blev verkligen allt jag hoppats på och mycket mer! Ingela sa till oss när vi började, att vi kliver in som en person, och ut som en annan. Och det stämmer verkligen. Jag har pressat och utmanat mig själv massor och lärt känna så många fantastiska människor, säger Frida som nu mer än någonsin vill satsa på polisyrket.
Samordnare Ingela Keijser arbetade tidigare på socialtjänsten i Håbo kommun.
– När jag började i Enköpings kommun 2018 som samordnare för fritidsgårdarna i kransorterna blev jag sedan även erbjuden att samordna MBU-verksamheten, vilket jag tackade ja till. Jag brinner för våra ungdomar och MBU arbetar preventivt och är både utvecklande och givande.
Det är nu MBU:s femte termin och årets kurser ska utvärderas.
– Till våren kommer ingen nyrekrytering ske. Istället kommer alla aktörer tillsammans utvärdera och se över utvecklingen av konceptet inför hösten 2024. Vi vill utveckla för att bli ännu bättre! Just nu har vi 18 MBU-ambassadörer i verksamheten som startat en egen förening och nyligen tilldelats kommunens Civilsamhällesstipendium. Vi är oerhört stolta över dem, säger Ingela Keijser.