Omtalat bygge. Nya kommunhuset i Enköping är under uppbyggnad. Men hur det nya kommunhuset ska värmas återstår att se.

Politiskt nej till bergvärme – alternativet oklart för nya kommunhuset i Enköping 

Politikerna säger nej till bergvärme i det nya kommunhuset men hur huset ska värmas upp i stället återstår att se.

Publicerad

Företaget Skanska bygger Enköpings nya kommunhus som enligt planen ska stå klart i november 2025. Kommunen kommer inte att äga huset utan i stället hyra det av fastighetsägaren Vacse.

Det är ännu för tidigt att säga hur det kommer att påverka tidplanen

Trots att bygget pågår är det en väsentlig fråga för byggnaden som fortfarande är olöst. Tanken var tidigare att huset skulle förses med bergvärme. Politikerna i miljö- och byggnadsnämnden beslutade den 5 september att säga nej till bergvärme. Politikerna bedömde, efter synpunkter från flera myndigheter, att det inte är lämpligt att inrätta bergvärme på fastigheten. Det finns risker att anläggningen skulle påverka grundvatten och dricksvattentäkt. Skanska planerade att borra nära vattenskyddsområde.

Hänvisar frågan vidare

Hur ska huset värmas upp? Kommer tidsplanen att påverkas? Hur kommer det sig att den här frågan inte kunnat lösas innan huset började byggas? Ena Håbo-Tidningen kontaktar Magnus Hellmark, Centerpartist och ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Håkan Ström, tillförordnad pressansvarig på Skanska Sverige.

Han svarar inte på frågorna utan hänvisar till Zand Biglari på kommunens fastighetsavdelning, som är projektledare för det nya kommunhuset. Rozbeh Zand Biglari hänvisar i sin tur till Skanska ”som är byggherre och kan besvara frågorna”.

– I dialog med hyresgästen och framtida fastighetsägaren utreder vi olika alternativ med ambitionen att landa i det alternativ som är bäst för alla parter. Det är ännu för tidigt att säga hur det kommer att påverka tidplanen, skriver Håkan Ström, tillförordnad pressansvarig på Skanska Sverige, i ett mejl till Ena Håbo-Tidningen.

Lönsammare att äga själv

Upplägget med att kommunen ska hyra ett kommunhus i stället för att äga det har tidigare fått kritik. Erik Törnblom, forskningschef på företaget Kommuninvest, menade att det på lång sikt oftast är lönsammare för en kommun att äga sina lokaler.

Den mest uppenbara fördelen för en kommun som äger sina verksamhetsfastigheter var enligt Erik Törnblom finansieringskostnaden då kommunen lånar till betydligt lägre ränta än de privata fastighetsföretagen

Powered by Labrador CMS