Så köper du lokal mat utan mellanhänder
Rekoringen är ett nätverk där du som konsument kan köpa lokalproducerad mat direkt från producenten.
Rekoringen gör det möjligt att köpa närproducerad mat utan mellanhänder. Margaretha och Bo Emanuelsson i Grillby är två av de matproducenter som säljer sina varor genom rekoringen i Enköping. De säljer sin egenodlade lök, potatis och pumpa. Lök och potatis är ständigt populärt medan pumpa säljs mest kring Halloween när folk vill göra ljuslyktor. De har en egen gårdsbutik och upptäckte rekoringen under pandemin då det blev ett smittsäkert sätt att sälja mat.
Reko betyder "rejäl konsumtion". Genom rekoringen i Enköping går det i övrigt även att köpa bland annat ost, kött, sylt, honung, bakverk och glass.
– Det är inga mellanhänder. Därför blir priserna inte högre, säger Margaretha Emanuelsson.
Rekoringen i Enköping organiseras genom Facebookgruppen "REKO Enköping". Matproducenter som makarna Emanuelsson kan där berätta vad de har att sälja och vad det kostar. Köparna meddelar vad de vill köpa och swishar sedan pengarna.
– Men det går bra att betala med kontanter också, säger Margaretha Emanuelsson.
Maten överlämnas sedan på en särskild utlämningstid som för närvarande är udda veckor, onsdagar, klockan 18 till 18.30. Köpare och säljare möts på pendlarparkeringen i Enköping. Men det går inte att spontant åka dit och handla, det hade krävt ett särskilt tillstånd. All mat som lämnas ut måste vara beställd i förväg.
Man måste planera.
Margaretha Emanuelsson, odlare
– Man måste planera, säger Margaretha Emanuelsson.
Förutom att det kräver framförhållning hos köparen tycker Margaretha Emanuelsson att det är smidigt att kunna göra upp affärer bara med hjälp av mobiltelefonen. Maken Bo tycker däremot att det digitala är lite krångligt och nöjer sig med att sköta odlandet. Han har arbetat med jordbruk sedan tonåren.
Genom rekoringen har Margaretha och Bo en återkommande kundkrets som köper av deras skörd.
– Vi har en ganska jämn försäljning. Det är ett trevligt gäng, säger Margaretha Emanuelsson.
Däremot ser hon att antalet matproducenter som väljer att sälja sin mat genom rekoringen har minskat något. Detta trots att själva administrationen av nätverket sköts ideellt och inte kostar något för säljaren.
– Det finns utrymme för fler, säger Margaretha Emanuelsson.