Anders Ottosson är glad över stödet från kommunen som blev klart förra veckan. "Nu handlar det bara om att komma igång och vi kör fullt ut för att öppna på annandagen."

Skattmansöbacken räddas tack vare kommunens stöd

Efter flera osäkra år står det klart att Skattmansöbacken räddas. Kommunen tar över driftkostnaderna och föreningen får ett återstartsstöd på 250 000 kronor.
– Nu kör vi, säger en glad Anders Ottosson, ordförande i föreningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Skattmansöådalens förening har länge kämpat för familjeskidbackens överlevnad. Efter flera osäkra år kommer nu ett välkommet besked: kommunen tar åter över driftkostnaderna och föreningen har beviljats ett återstartstöd på 250 000 kronor för den kommande säsongen.

– Det känns fantastiskt! säger en lättad Anders Ottosson.

Intensiva förberedelser i skidbacken

När Ena Håbo-Tidningen besöker Skattmansöbacken ligger snön vit på marken och snökanonerna går för fullt. Ordföranden berättar om arbetet med att få allt klart i tid.

– Vi kör dygnet runt fram till helgen då väderprognosen visar mildare temperaturer. Vårt 15-mannagäng som lägger snö arbetar i treskift för att hinna klart, förklarar han.

Under dagar med minusgrader så går snökanonerna för fullt för att förbereda för såväl skid- som pulkåkning i mellandagarna.

Det var länge osäkert om Skattmansöbacken skulle kunna öppna i år. Föreningen, som stått för driftkostnaderna sedan 2001, tvingades säga upp avtalet när ekonomin inte längre höll; pandemiår, skenande elpriser och mildare vintrar tömde kassan.

– Därför är kommunens stöd avgörande. Nu kan verksamheten leva vidare och vi får en ny chans, säger Anders Ottosson.

Planerar öppna till julhelgen

Många har hört av sig och uttryckt oro för skidbackens framtid. Nu blickar föreningen framåt och siktar på att öppna backen annandag jul, ett datum som tidigare varit tradition.

– Det är såklart väderberoende, och prognosen ser lite svajig ut, men vi har nu beslutat att hålla backen öppen med en lift under jullovet och vill hälsa alla välkomna på annandagen mellan klockan 10 till 16.

Föreningen planerar också att öppna pulkabacken och besiktiga den lilla liften innan premiären. Stugan ska, om allt går enligt plan, öppna redan helgen innan jul och hålla öppet även under mellandagarna.

– Stugan är verkligen en omtyckt samlingspunkt för området, säger Anders Ottosson.

Historisk plats med många möjligheter

Skattmansöådalens förening består av sju styrelsemedlemmar och ett femtontal engagerade medlemmar. Alla har starka band till platsen och dess historia.

Bengt Ottosson (från vänster) och Erik Wastesson ingår i snöläggargänget som jobbar dygnet runt med snötillverkning när tillfälle ges med minusgrader.

– Vi är stolta över Skattmansö. Skidbacken tillhörde en gång min morfars gård och såldes till kommunen 1968 när naturreservatet bildades. Halva stugan byggdes 1973 och den första liften installerades samma år, berättar Anders Ottosson.

Skattmansöbacken har genom åren använts för mer än bara skidåkning – från motocross till klättring, yoga och frisbeegolf. Nu vill föreningen utveckla området ytterligare:

– Vi söker finansiering för att bygga en permanent frisbeegolfbana här. Det skulle passa perfekt i denna vackra miljö och göra platsen ännu mer användbar.

Skattmansöbacken är en unik tillgång som föreningen hoppas kunna bevara och utveckla för framtida generationer.

– Vårt mål är att fler ska kunna njuta av Skattmansö. Det är en plats som förtjänar att komma till sin rätt.

Mer om snötillverkning

Luft vatten och energi behövs och det ska helst vara minusgrader, låg luftfuktighet och svag vind

Vatten pumpas med ett tryck på ca 25-50 bar från ex. sjö, bäck eller reservoar. Luft tillsätts med ett tryck på 7-10 bar och blandas med vattnet i ett munstycke som sedan skickar ut vattendropparna i luften och snökristaller bildas

Ju högre en snökanon är placerad över marken, desto bättre avkylning och spridning av snökristallerna

Snökanonsnö är väldigt slitstark och kompakt jämfört med natursnö som innehåller stora mängder luft - 10 cm snökanonsnö motsvarar cirka 60 cm natursnö

Källa: slao.se/fakta/om-snolaggning

Powered by Labrador CMS