Uppsala tingsrätt. Arkivbild.
Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

Tonårspojke i Enköping dömd för oaktsam våldtäkt

Påföljden blir ungdomstjänst

Publicerad

Ungdomstjänst

Den som döms till ungdomstjänst avtjänar sitt straff genom att arbeta mellan 20 och 150 timmar. Arbetet är oavlönat och sker exempelvis i en förening eller en ideell organisation.

Källa: Sveriges Domstolar

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat åtalades en tonårspojke för våldtäkt efter en händelse på nyårsafton den 31 december 2023 i Enköping.

Pojken är nu dömd för oaktsam våldtäkt. Påföljden blir ungdomstjänst i 150 timmar. Han ska också betala ett skadestånd till offret på 160 900 kr.

På nyårsaftons kväll förra året sammanstrålade ett antal ungdomar i åldern 15–17 år utomhus i Enköping för att bland annat titta på fyrverkerier. Offer och gärningsman kände bara varandra ytligt. De var båda berusade. 

Strax före 23-tiden började de två ungdomarna kyssa varandra. Andra personer på platsen försökte skilja dem åt och tyckte att det var en dålig idé.

När offer och förövare lämnades ensamma tog de sig till en skogsglänta i närheten och hade samlag. Offret somnade eller svimmade i samband med samlaget.

Måste ha insett risken

Pojken nekar till brott. Han menar att både han och flickan har varit berusade men att hon inte befunnit sig i en sådant tillstånd eller situation att hon inte kunnat samtycka till samlag.

Tingsrätten gör bedömningen att pojken har insett att det funnits en risk för att flickan var i en sådan utsatt situation att hon inte kunde delta frivilligt. Han döms därför för oaktsam våldtäkt.

 

Powered by Labrador CMS