Förra årets Trädgårdsdag lockade många besökare, vädret till trots. I år finns en förhoppning om att det blir publikrekord.

Trädgårdsdagen: ”Kan bli publikrekord i år”

På lördag är det åter dags för Enköpings största folkfest – Trädgårdsdagen. I år firar den 20 år och förväntas samla runt 15 000 besökare runtom i parkerna i centrum.

Publicerad

Med det fina vädret till helgen kan det komma att bli en hel del fler. 

– Vi har de senaste åren legat på runt 15 000 men med vädergudarna på vår sida kan det komma att bli publikrekord imorgon, säger Sofie Friberg, projektledare för trädgårdsdagen.

Barnområde i Skolparken

I år har man gjort om upplägget av dagen något genom att mer samla det som hör samman. I Skolparken I Skolparken har man nu flyttat upp barnområdet som vuxit med åren.

– Det är stort intresse idag för det och på plats i Skolparken har vi även ny makalöst fin lekpark som kommer att invigas. Därför känns det naturligt att lägga barnområdet där, och hälsomarknaden är också i år förlagd dit.

På Afzeeliplan och Rådhusgatan ligger hantverksmarknaden och längs Kungsgatan och Sandgatan håller många utställare till.

– Väl nere vid Drömparken så har vi samlat allt som har med trädgård att göra där och längs Åpromenaden. All ätfärdig mat finner man i år på Joarparkeringen och matmarknaden ligger i anslutning från parkeringen upp mot ån. Där vi har ställt bord och stolar så man kan sitta där och äta. Det kommer även finnas foodtrucks vid Skolparken och ett fik på Afzeliiplan, säger Sofie Friberg.

Trädgårdsdagen har ett tydligt "trädgårdsfokus" men det erbjuds även en massa annat för såväl gammal som ung.

Trädgårdsdagen firar 20 år

2004 hölls den första Trädgårdsdagen då Idéträdgårdar byggdes upp vid Åpromenaden och i slutet på dagen höll man en stor happening i Skolparken. Idag, på 20-årsdagen, ser det väldigt annorlunda ut. 

Trädgårdsdagen har vuxit och utvecklats och tar nu med besökarna på en 2,5 kilometers lång promenad genom Enköpings parker och stad med olika aktiviteter, utställningar, marknader och presentationer längs hela promenaden.

– Kommer man med bil så rekommenderar vi att parkera vid Resecentrum. Därifrån går sedan Enköpingståget (som är helt gratis) ned till Kyrkogatan utanför Westerlundsgården med flera stopp på vägen.

Ta med Enköpingskänslan hem

Trädgårdsdagen 2024 har fler utställare än någonsin och ett digert dagsprogram för besökarna. Det kan ni läsa mer om här.

I år kommer fler utställare än någonsin till Trädgårdsdagen.

– Det är omöjligt att hinna se och göra allt så vi rekommenderar alla att gå in på Trädgårdsdagens hemsida och se över programmet och i förväg väljer det man vill besöka och göra. Vi har förbättrat våra kommunikationsdelar och på hemsidan finner man allt man behöver: kartan, programmet, utställare, foodtrucks, ja, allt.

– Jag ser med stor förväntan fram emot lördag! Vi hoppas att det som alltid ska bli en fantastiskt trevlig dag och att besökarna tar med sig Enköpingskänslan hem till sin trädgård. Vi har en enastående parkstad – passa på att inspireras och ta med en massa idéer och intryck hem och införliva lite av den härliga Enköpingskänslan där.

 

 

 

Powered by Labrador CMS