Tungt. Bålstabon Bernt Eriksson skulpterar i sten och metall.
Tungt. Bålstabon Bernt Eriksson skulpterar i sten och metall.

Här visar Bålstaskulptören Bernt sina hårda verk

Bålstabon Bernt Eriksson, som skulpterar i sten och brons, visar sina verk på biblioteket.

Publicerad Senast uppdaterad
Folk och fä. Motiven är både människor och djur och både stilise- rade och realistiska i formen.
Folk och fä. Motiven är både människor och djur och både stilise- rade och realistiska i formen.

Bernt Eriksson bor i en villa i Norra Ullevi, mellan E18 och tågrälsen. Skulpturer finns i huset, trädgården och garaget.

Han har haft haft konst som en hobby hela sitt vuxna liv. Tidigare ägnade han sig åt måleri men efter pensionen är det sedan åratal skulpturer som är hans uttryck.

Det konstnärliga arbetet görs hemma i bostaden och hos en annan skulptör på en stengård utanför Nynäshamn. Bernt Eriksson uppskattar att han lägger ungefär 20 timmar i veckan åt skulpterande.

– Det är det största nöje jag har. När man är i det försvinner tid och rum. Man är bara i processen, säger han.

När Bernt Eriksson skulpterar i sten har han på sig hörselskydd, skyddsglasögon och munskydd. Det gör att han också rent fysiskt känner sig isolerad från omvärlden.

Presentation av utställningen

Plats: Håbo bibliotek, Bålsta

Tid: Lördag den 1 juni, klockan 12.

Vad: Bernt Eriksson presenterar sig själv och sin utställning på biblioteket. Utställningen pågår till den 28 juni och är öppen under bibliotekets öppettider.

Använder skrotsten

Själva råvaran är svensk natursten, ofta av sorten diabas som är svart i färgen. Den används annars bland annat som byggnads- eller industrimaterial. Det som Bernt Eriksson använder är det som blir över, ”skrotsten”.

Traditionellt används mejsel och slägga för att forma stenen. Numera används ofta vinkelslip med diamantskivor för att skära ut grundformen.

Utöver stenskulpturer gjuter Bernt Eriksson också skulpturer av brons och aluminium. Han börjar då med att göra en modell av trä. Han har tidigare arbetat både som möbelsnickare och slöjdlärare och har lång vana av träarbete. En gjutform skapas av att oljeblandad sand pressas runt trämodellen med hjälp av ramar. Sedan smälts metallen med gasolbrännare och hälls ner i gjutformen.

– Det svåra är att få formen att hålla ihop och att hälla i på ett bra sätt. Det är svårt även för proffs, säger han.

Motiven är både människor och djur och både stiliserade och realistiska i formen. Bland annat har barnbarnen fått stå som modeller för skulpturer.

Bernt Eriksson har sedan 2009 haft flera utställningar i Mälardalen, även i Håbo kommun men aldrig tidigare i Bålsta.

– Aldrig här. Det finns ingen utställningshall, säger han.

Powered by Labrador CMS